Kunnen we met nieuwe technieken klimaatverandering fixen?

ship, thunderstorm, sea
Photo by Noupload on Pixabay

Wittere wolken maken of deeltjes de lucht in schieten om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Het zijn voorbeelden van geo-engineering of climate engineering, oftewel het ingrijpen in de natuurlijke systemen van de aarde. Doel hiervan is het tegengaan van klimaatverandering. Klinkt futuristisch, maar dat is het binnenkort misschien niet meer.

De TU Delft begint het jaar met een groot onderzoek naar climate engineering. Samen met de Britse universiteit van Cambridge onderzoeken ze de komende zes jaar hoe ze wolken witter kunnen maken.

De theorie is dat wittere wolken meer zonlicht weerkaatsen. Daardoor zou de aarde afkoelen. “We gaan onderzoeken of het werkt en wat de effecten en risico’s zijn van deze technologieën”, zegt hoogleraar atmosfeeronderzoek Herman Russchenberg van de TU Delft.

[…]

Herman Russchenberg vindt dat er wel onderzoek gedaan moet worden voor je ideeën afschiet. “Als je straks een aarde hebt die veel te warm is om op te leven en je hebt geen onderzoek gedaan naar de oplossingen, dan sta je met lege handen.”

Volgens hem kan, als de theorie klopt, de temperatuur met een graad omlaag gebracht worden met cloud brightening. “Deze technieken zijn meer een hulpmiddel om de aarde in de toekomst leefbaar te houden.”

Eerst beginnen ze in Delft met de theoretische studie, mogelijk zijn in 2024 de eerste experimenten. Dat zou dan de eerste keer zijn dat de theorie van marine cloud brightening in de praktijk wordt gebracht. Mochten de resultaten veelbelovend zijn, dan volgt de vraag hoe dit in de toekomst ingezet kan worden.

“De wetenschap levert de kennis, bestuurders moeten bedenken hoe je die kennis inzet”, vindt Russchenberg. “Maar als dit soort methodes bestaan en de aarde wordt heter, dan willen mensen die gaan gebruiken.”