woman with silver and yellow hoop earrings
Photo by Caroline LM on Unsplash

Er zijn steeds meer signalen dat Nederlanders uit geldgebrek controles en behandelingen bij de tandarts en mondhygiënist overslaan. Een aantal mensen loopt daarom rond met pijn en ontstekingen, zeggen tandartsen en hulpinstanties tegen de NOS. Minister Kuipers van Volksgezondheid herkent de signalen en zegt onderzoek te doen.

Resultaat van dat onderzoek wordt pas volgend voorjaar verwacht. Volgens een woordvoerder van minister Kuipers kan de verhoging van de zorgtoeslag mensen die acute mondzorg nodig hebben, nu helpen.

De maximale zorgtoeslag gaat komend jaar fors omhoog met circa 35 euro per maand naar 154 euro. Grote ingrepen bij de tandarts als een wortelkanaalbehandeling of een kroon, kosten al snel tussen de 200 en 400 euro.

Gratis kronen

Sommige tandartsen doen behandelingen al deels of helemaal gratis. Onder hen is Wouter Vriesman. In zijn praktijk in Amsterdam brengt hij gemiddeld 5 keer per dag de foto niet in rekening. En steeds vaker zet hij zelfs een kroon voor niks. “Vervolgens komen ze niet opdagen bij de nabehandeling. Zo omhoog zitten sommige mensen”, zegt Vriesman.

[…]

Sinds 2006 zit de tandarts voor volwassenen niet meer in het basispakket. Dat betekent in geval van een tandartsbezoekje op korte termijn de factuur betalen of jezelf extra verzekeren. […]

Minister Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij er ook niet voor is om de tandarts terug in basispakket te brengen. Hij wil geld vrijmaken om minima, kwetsbare ouderen en jeugd in de tandartsstoel te krijgen en inzetten op meer preventie.