Plastic container for recycling paper in kitchen
Photo by SHVETS production on Pexels

Afbreekbare fruitstickers, hervulbare bierflessen, kleinere bezorgdozen: het zijn een paar van de plannen die de Europese Commissie vandaag presenteerde om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen. Het bedrijfsleven moet daar, als het aan de Commissie ligt, de komende jaren forse stappen in gaan zetten. Maar voor sommige bedrijven is dit niet nieuw: zij zijn al bezig met duurzame verpakkingen.

Walter Morriën, een van de eigenaren van De Koffiejongens, begon vijf jaar geleden met recyclebare koffiecups. “We zagen dat koffiecapsules altijd van plastic of aluminium zijn. Dat vonden we vreemd en daarom zijn we biologisch afbreekbare capsules gaan ontwikkelen”, zegt hij.

In 2020 kwamen ‘zijn’ koffiecups van mais en suikerriet voor het eerst op de markt. De capsules kunnen na gebruik in de GFT-bak. “De capsules vergaan met het tempo van een bananenschil of sinaasappelschil”, zegt Morriën. Hij zet er in Nederland en België samen ongeveer 20 miljoen per jaar af.

Koffiecups is een van de producten die in het voorstel van de EC wordt behandeld. Als het voorstel wordt aangenomen, moeten alle cups twee jaar na het ingaan van de wet composteerbaar zijn.

De plannen van de Europese Commissie moeten ertoe leiden dat de hoeveelheid verpakkingsmateriaal in 2040 per inwoner van Europa 15 procent minder is dan in 2018. De afvalberg zou daarmee met ruim een derde kunnen worden teruggedrongen.