fire on a gas stove for cooking in the kitchen
Photo by KWON JUNHO on Unsplash

De lidstaten van de Europese Unie hebben maandag een akkoord bereikt over een maximale handelsprijs voor aardgas om zo de hoge energieprijzen te drukken. Dat heeft het Tsjechische voorzitterschap van de EU maandag bekendgemaakt. Nederland zag er weinig in, maar moest in Europa het onderspit delven.

De plafondprijs is vastgesteld op 180 euro per megawattuur, volgens documenten die in handen zijn van persbureau Reuters. Deze prijs geldt voor de toonaangevende TTF-handelsbeurs en wordt van kracht als de prijs drie dagen achter elkaar boven het plafond zit.

Het idee is dat energiebedrijven lagere tarieven kunnen bieden aan consumenten en bedrijven als ze minder hoeven te betalen om gas in te kopen. De maatregel moet op 15 februari 2023 ingaan.

[…]

Het Europese prijsplafond staat los van het Nederlandse prijsplafond dat op 1 januari ingaat. Ook werkt het anders. Het Europese plan gaat over de handelsprijs, terwijl het Nederlandse prijsplafond over het bedrag gaat dat huishoudens aan hun energieleverancier betalen.

Nu het prijsplafond er komt, is de weg ook vrij voor andere maatregelen tegen de energiecrisis. Het gezamenlijk inkopen van gas en het sneller verstrekken van vergunningen voor hernieuwbare energie, waarover de EU-landen het eigenlijk al eens waren, zijn de afgelopen tijd blijven liggen door de trage onderhandelingen.