Terry Hall, de zanger van de Britse skagroep The Specials, is op 63-jarige leeftijd overleden. De band schrijft op sociale media dat “een van de briljantste zangers, songwriters en tekstschrijvers die Groot-Brittannië ooit heeft voortgebracht” na een kort ziekbed is gestorven.

The Specials zijn de grondleggers van de Britse ska, een stroming die eind jaren 70 en begin jaren 80 enorm populair was. De groep rond Hall was daarmee een inspiratie voor meerdere bekende Britse skabands uit die tijd zoals Madness, The Selecter en The Beat.

In 1979 braken The Specials door met de single Gangsters, ook in Nederland. Daarna werden hits gescoord met de cover A Message to You Rudy (1979) en Ghost Town (1981). Dat laatste nummer werd gezien als de soundtrack voor de rellen die dat jaar in tientallen steden uitbraken vanwege raciale spanningen, hoge werkloosheid en de dalende koopkracht.

Geen idee wie welk instrument zou spelen

Hall zei ooit dat het succes van The Specials een toevallig bijproduct was van de punkbeweging. “Toen ik de Sex Pistols en The Clash zag, leek het me allemaal niet al te moeilijk”, zei hij vorig jaar. “Het zag er niet naar uit dat ze zulke goede muzikanten waren, dus we moesten eigenlijk gewoon een band formeren en alles daarna verder uitwerken.”

“We wisten zelfs niet wie welke rol zou krijgen binnen de band. We gaven de instrumenten aan elkaar door totdat iedereen tevreden was. Ik voelde me met geen enkel instrument op mijn gemak, dus ik werd de zanger.”