Beeld ©Boerderij Lindenhof

Biologische boeren zuchten onder de afnemende vraag naar biologische producten in Nederland en Duitsland door de inflatie. En dat terwijl steeds meer boeren de afgelopen jaren de overstap naar biologisch hebben gemaakt.

“De stemming is niet positief. Er zijn meer boeren met meer aanbod, maar de vraag vanuit de consument is minder”, zegt Douwe Monsma, biologisch akkerbouwer en bestuurslid van Biohuis, de vereniging van biologische boeren. 

“Ook de export naar het buitenland, en dan met name Duitsland, staat onder druk.”

Vraag ingezakt

Nederland telt ongeveer 2000 biologische landbouwbedrijven en dat aantal nam toe met een kleine 600 sinds 2015. Europees gezien loopt Nederland achter. In Oostenrijk boert bijvoorbeeld 27 procent van de boeren biologisch tegenover 4 procent hier.

In de periode tussen 2010 en 2015 steeg de omzet van biologisch voedsel jaarlijks tussen de tien en twintig procent, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. In de jaren daarna werden bioproducten minder populair, maar nam de omzet tot en met 2019 nog toe met 5 tot 8 procent. 

Sindsdien lijkt de rek eruit. In 2020 daalde de omzet met 1 procent, om in 2021 met 2 procent groei licht te herstellen tot een omzet van 1,63 miljard euro. En na de zomer is de vraag ingezakt met 5 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IRI.