Beeld ©SchipholWatch

In het vierde kwartaal van gebruiksjaar 2022 is het aantal meldingen van vliegtuigoverlast veroorzaakt door Rotterdam Airport explosief gestegen met ruim 80 procent tot bijna 40.000. Het volle jaar is afgesloten met meer dan 110.000 meldingen.Tweet

Dit meldt de omgevingsdienst DCMR die verantwoordelijk is voor het optekenen van de meldingen.

Van het totaal van 42,602 meldingen bleken er 2.600 volgens de omgevingsdienst niets te maken te hebben met RTHA. In de meeste gevallen gaat het dan om overvliegend verkeer richting Schiphol.

[…]

De meeste meldingen komen uit de gemeenten Rotterdam, Schiedam en Bergschenhoek – bijna 60 procent van het totaal. Zo’n 70 procent van de meldingen heeft betrekking op herrie van een Boeing 737-700 of de ‘stillere variant’ 737-800, de toestellen die grootste klant Transavia inzet op Zestienhoven. Uit de meldingen blijkt geen verschil tussen de overlast van beide toesteltypes.

Beeld: SchipholWatch

Het is nu alweer het zoveelste jaar dat het aantal meldingen in de regio Rotterdam explosief groeit. Met uitzondering van de corona-periode waarin minder werd gevlogen neemt de overlast jaar na jaar fors toe.

De omgevingsdienst heeft daarom de mogelijkheid voor bewoners uitgezet om een opmerking te plaatsen bij een melding. Er komen inmiddels zoveel meldingen binnen dat deze toch niet meer gelezen werden, zo stelde een DCMR-medewerker tegenover BTV.