Elephant” by snarglebarf is licensed under CC BY-SA 2.0

De agenda van de biodiversiteitstop COP15 in Montreal loopt over. Van natuurherstel tot het delen van nieuwe informatie over ziekten:  twee weken lang wordt er in Montreal over onderhandeld om tot een overeenkomst te komen die zich kan meten met wat Parijs voor het klimaat was. Vervuiling, conflicten tussen mens en dier en bodemgezondheid staan ter discussie als 193 regeringen in het Palais des congrès ruziën over het “lot van de levende wereld”.

Dit zijn de belangrijkste doelstellingen die de definitieve overeenkomst, bekend als het biodiversiteitskader na 2020, die op 19 december klaar moet zijn, kunnen maken. Zoals altijd kan alles nog veranderen in de laatste uren van de onderhandelingen. De definitieve tekst zal niet juridisch bindend zijn, hoewel de doelstellingen van het VN-biodiversiteitsverdrag dat wel zijn.

Protecting Earth

Meer dan 100 landen steunen een voorstel om tegen het einde van het decennium ten minste 30% van land en oceaan in stand te houden. Het voorstel is geïnspireerd op de Half-Earth theorie van de Harvard bioloog Edward O Wilson, die ervoor pleit de helft van de planeet te beschermen om de mensheid op lange termijn te laten overleven. Het VK, Frankrijk en Costa Rica leiden de coalitie van landen die het plan steunen en de mede-gastheren Canada hebben hun politieke gewicht in de schaal gelegd. Volgens minister van Milieu Steven Guilbeault zou het “de 1,5C-doelstelling van de biodiversiteit” kunnen zijn. Maar er is veel weerstand tegen van sommige inheemse gemeenschappen, die waarschuwen dat het landroof en mensenrechtenschendingen kan rechtvaardigen.

Pesticiden

Van Duitsland tot Puerto Rico is de insectenpopulatie in vrije val. Wetenschappers geven de schuld aan het zware gebruik van pesticiden die bedoeld zijn om insecten te doden – die overal essentieel zijn voor gezonde ecosystemen. Op Cop15 in Montreal ligt een doelstelling op tafel om het gebruik van pesticiden met ten minste tweederde te verminderen. De EU heeft gezegd dat zij zal streven naar een vermindering met 50% tegen het einde van het decennium, maar een wereldwijde doelstelling zal waarschijnlijk op veel verzet van landbouwproducenten stuiten. De Soil Association zegt dat een overeenkomst zonder pesticiden niet zal volstaan. Het hoofd landbouw van de organisatie, Gareth Morgan, zei: “De VN-top over biodiversiteit is een uitvlucht als de wereldleiders er niet in slagen een einde te maken aan de tredmolen van pesticiden. De catastrofale crash van populaties van wilde dieren kan niet worden gekeerd in een wereld die zich niet inzet om deze giftige chemicaliën geleidelijk af te schaffen.”

Uitsterven voorkomen

In de  overeenkomst voor Cop15 in Montreal zijn verschillende clausules voorgesteld ter bescherming van de 1 miljoen soorten die naar schatting door menselijk gedrag dreigen uit te sterven.

De mensheid is een wapen van massa-uitsterving geworden – secretaris-generaal van de VN, António Guterres, bij het begin van de Cop15 over biodiversiteit.