See page for author, Public domain, via Wikimedia Commons || Spijkenisse panorama: gezicht naar het noordoosten vanaf de kerktoren van de Dorpskerk. Bovenin rechts is de Spijkenisserbrug met de naar links lopende Groene Kruisweg. Links zijn nog net de huizen aan de Laning te zien. Vóór de Groene Kruisweg ligt de Molenwei. Vooraan rechts huizen van het Oranjehofje aan de Zijlstraat. Daartegenover het terrein van de melkfabriek. Oranjehofje en melkfabriek zouden ruim tien jaar later verdwijnen.

Het is een echte volksbuurt in Spijkenisse: de Molenwei. De huurders zijn blij met hun grote achtertuinen, maar hekelen de slechte isolatie van de huizen. De sociale huurwoningen zijn moeilijk warm te krijgen. “De warmte gaat zo door het dak en muren naar buiten.” Buurtbewoner Susanne Milbrad woont er nu acht jaar. Ze heeft gemengde gevoelens over de voorgenomen sloop van 112 woningen in 2023. “Het sfeertje van deze volkswijk krijg je niet terug na de nieuwbouw. Misschien wordt het hier net als al die andere Vinex-wijken.”

Vochtige wanden, schimmelplekken en koude vloeren. Het huis van Susanne in de Molenwei in Spijkenisse is toe aan een opknapbeurt. En niet alleen haar woning: de sociale huurwoningen in de wijk zijn slecht geïsoleerd. “We hebben met de buurt ook gevraagd om isolatie van de daken. Alle warmte gaat zo naar buiten.” Het verzoek is nooit ingewilligd. Het is stoken voor de mussen in deze tijd.

Suzanne heeft allerlei huis, tuin en keuken-oplossingen bedacht om de rekening laag te houden en de temperatuur behaaglijk. Radiatorfolie achter de verwarming, gordijnen bij de trapgaten, dikke kleden op de vloer en overal fleecedekentjes om ‘onder te kroelen’. Het huis voldoet niet meer aan de kwaliteitseisen van woningcorporatie Maasdelta. 112 sociale huurwoningen in de wijk, waaronder het huis van Susanne, staan nu op de nominatie om gesloopt te worden. De huizen worden vervangen door nieuwbouw.

In november plofte er bij alle bewoners van de Kaarstraat, Schoestraat, Molenlaan en de Wiekstraat een brief op de mat van Maasdelta. Het onderwerp: toekomst van uw huurwoning. “Er stond in dat onze huizen niet meer voldoen aan de eisen. Dat ze de huizen willen slopen omdat opknappen geen optie is. De woningen zijn niet onderheid.”

Het bericht komt niet als een hele grote verrassing voor Milbrad. De bewoners van de jaren ‘50 huizen, hebben al vaker geklaagd over het slechte energielabel van de huizen. Zeker in deze tijd is dat zwaar te voelen in de portemonnee. “In de winter bevries je op de WC.”