chain, rusty chain, rust
Photo by LeoNeoBoy on Pixabay

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, heeft vanmiddag excuses aangeboden voor het slavernijverleden van de stad. Dat deed hij tijdens de presentatie van een studie naar het slavernij- en koloniale verleden van Den Haag door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).

“Ik, als burgemeester van Den Haag, stad van vrede en recht, bied namens het college mijn welgemeende excuses aan voor de wijze waarop voorgangers van ons het systeem van kolonialisme en slavernij hebben ondersteund en ervan hebben geprofiteerd”, aldus Van Zanen.

Den Haag volgt daarmee andere steden die eerder excuses maakten voor de rol in het slavernijverleden. De burgemeesters van AmsterdamRotterdam en Utrecht gingen voor. Begin deze maand werd duidelijk dat ook het kabinet van plan is om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Van Zanen zei dat hij zich realiseert dat excuses het “onnoemelijke leed dat mensen is aangedaan, niet ongedaan kunnen maken”. Ook benadrukte hij dat de huidige inwoners van Den Haag geen schuld dragen voor de daden van Haagse inwoners en bestuurders van toen, schrijft Omroep West.

Vergiftigende kracht

Volgens de Haagse burgemeester is racisme ook vandaag nog een “vergiftigende kracht” in de samenleving. “En dit zorgt voor verdriet en boosheid. Ook omdat het systeem van kolonialisme en slavernij gestoeld was op racisme en wit superioriteitsdenken. Fenomenen waar de nazaten van de slachtoffers van kolonialisme en slavernij nog altijd mee worden geconfronteerd.”