1961 Volkswagen Micro Bus Double Door Camper” by Bryce Womeldurf is licensed under CC BY-ND 2.0

Nu het voor veel mensen moeilijk of onmogelijk is om een geschikte en betaalbare woning te vinden, zijn er mensen die kiezen om permanent vanuit een camper te leven. Op een kampeerboerderij in het Zuid-Hollandse Leimuiden kwamen zeven camperbewoners dit weekend bijeen. “Iedereen heeft een beetje dezelfde levensstijl en je leert van elkaar.”

Lana van der Reijden (24) woonde in een kleine, slecht onderhouden studentenkamer in Haarlem en besloot het vorig jaar over een andere boeg te gooien. “Ik wilde veel meer buiten zijn en meer van Nederland zien. En ik deed het vanwege de hoge huurkosten.”

Haar felblauwe bus zet ze nu steeds op camperplaatsen en campings vanwaar ze met de fiets en het ov naar haar opleiding in Amsterdam reist. In een boekje noteert ze de prijzen – ze besteedt maximaal 15 euro per nacht – en wat ze van een camping vond. “Ik heb weleens staan douchen en dan kwam de koude wind onder de deur vandaan, dat is niet fijn wakker worden.” Sindsdien is een verwarmd toiletgebouw een vereiste, zeker in de winter.