Het object was in bruikleen gegeven door een Israëlisch archeologie-instituut en zou te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden.

Een vijfduizend jaar oude bijl die deel zou uitmaken van een nieuwe tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, is op het laatste moment vanwege politieke gevoeligheden uit de expositie geschrapt. Het gaat om een object dat in bruikleen was gegeven door een Israëlisch archeologie-instituut in Jeruzalem. De expositie die afgelopen vrijdag de deuren opende voor het grote publiek, is mede vormgegeven door een curator uit Libanon, een land dat op voet van oorlog leeft met Israël. Uit voorzorg heeft het Leidse museum daarom besloten de bijl uit de tentoonstelling te verwijderen, zo bevestigt Lucas Petit, hoofd collecties en onderzoek.

Op bezoek in Byblos, de Libanese havenstad waaraan in Leiden een grote tentoonstelling is gewijd

Nu te zien in Leiden: de tentoonstelling Byblos, over ’s werelds oudste havenstad, gelegen in Libanon. Correspondent Jenne Jan Holtland ging er op zoek naar sporen van de bloeitijd van die ooit zo roemruchte stad.

Wat doe je als een land hevig verdeeld is? Als er voortdurend spanningen zijn tussen christenen en moslims, tussen soennieten en sjiieten? Een Libanese wetenschapper dacht het antwoord te hebben gevonden. In een verdeeld land als dit, zei hij over Libanon, moet je laten zien dat iedereen dezelfde genetische wortels heeft. De geneticus heette Pierre Zalloua. Zo’n vijftien jaar geleden nam hij met enkele collega’s dna af bij duizenden mensen.