Ombudsvrouw: Rotterdam mag medische noodzaak warmtetoeslag controleren, maar vraagt de gemeente niet te veel?

Marianne van den Anker, Ombudsvrouw Rotterdam (rechts) Wouter Engler, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De gemeente Rotterdam mag privacygevoelige medische informatie vragen om de aanvraag van een warmtetoeslag te beoordelen, maar de vraag is of dat wenselijk is. Dat zegt de Rotterdamse ombudsvrouw Marianne van den Anker. Aanleiding is de kwestie die werd aangekaart door de Rotterdamse huisarts Michelle van Tongerloo. Zij maakte zich druk nadat een patiënt geen warmtetoeslag kreeg, omdat zij Van Tongerloo weigerde die gevoelige informatie te verstrekken. Van den Anker heeft begrip voor dat standpunt: ‘Vraag je als gemeente niet te veel?’

Al in december deelde huisarts Michelle van Tongerloo op sociale media een brief die ze van de gemeente Rotterdam kreeg toegestuurd. Daarin werd gevraagd naar medische informatie over een patiënt om een aanvraag voor warmtetoeslag te beoordelen. Die aanvraag was ingediend door van Tongerloo zelf. Dinsdag deelde ze de brief opnieuw. Van Tongerloo vindt de vragen van de gemeente – onder meer over incontinentieklachten, HIV en een erfelijke vorm van chronische bloedarmoede – buiten alle proporties.

“Een vrouw die getraumatiseerd is door de manier waarop ze haar HIV-infectie heeft opgelopen, moet dit nu bloot geven om zichzelf warm te houden”, toont Van Tongerloo haar frustratie op Twitter. “Maar what the fuck is de relatie tussen HIV en je verwarming willen aanzetten? Wat kan ze hiermee krijgen? 500 euro, in totaal. Privacy, beroepsgeheim, bescherming van een privéleven: het is tegenwoordig in de uitverkoop!”

Omdat Van Tongerloo weigerde de informatie te delen met de gemeente, kreeg de vrouw geen energietoeslag. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt pikte de berichtgeving op en wil het onderwerp binnenkort bespreken in de Tweede Kamer.

Vertrouwen

“Ons standpunt is dat de kwestie voor een deel klopt en voor een deel niet”, zegt Marianne van den Anker. Als gemeentelijke ombudsvrouw beoordeelt zij kwesties die spelen tussen de burger en de overheid.

“Voor de patiënt waarvoor de aanvraag is gedaan, ging het niet om een energietoeslag, maar om een warmtetoeslag”, legt ze uit. “Voor een vraag voor energietoeslag worden geen gegevens gevraagd. Voor het aanvragen van de warmtetoeslag, die speciaal in het leven is geroepen voor mensen die vanwege medische redenen hun huis warmgestookt moeten hebben, mag de gemeente wel vragen naar medische gegevens.