Renovatie Boijmans van Beuningen valt tientallen miljoenen duurder uit; onduidelijk of tunnel onder park doorgaat

Museum Boijmans Van Beuningen” by F.d.W. is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De renovatie van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam valt tussen de 35 en 70 miljoen euro duurder uit. Dat blijkt uit een doorrekening van twee bureau’s die de gemeente inschakelde. De renovatie van het oudste gedeelte van het museum en het plan voor een tunnel onder Museumpark die zou moeten uitkomen op de kelder van het museum valt door hogere bouwkosten veel duurder uit.

Of de bouw van de tunnel onder de rozentuin van het Museumpark daarmee van de baan is, kon een woordvoerder van de wethouder, Maarten Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam, Financiën), niet zeggen.

Tunnel onder park

De bedoeling van die tunnel was dat vervoer van kostbare kunst van en naar het museum via die tunnel onder het park veilig kan. Onder de renovatie van het oude, door de architect Van der Steur ontworpen deel van het museum kan de gemeente niet uit, beaamde de woordvoerder.

De gemeente besloot in november vorig jaar om het voorlopig ontwerp van architectenbureau Mecanoo voor de renovatie van het Boijmans door te laten rekenen. Uit het resultaat van het eerste bureau bleek dat de kosten tientallen miljoenen hoger uit zouden vallen. “Daarom hebben we een tweede bureau ingeschakeld als second opinion.” Dat kwam ook uit op hogere kosten.