Een hittegolf in januari: ’40 graden vonden we shocking, dit is net zo’n moment’
Vond je de 40 graden van drie zomers geleden extreem? De 16,9 graden van 1 januari is dat net zo. De eerste dag van het nieuwe jaar was voor zeven landen in Europa de warmste januaridag óóit gemeten. En dat is zeker geen goed nieuws.
Waarom staat dit niet op alle voorpagina’s? Waarom wordt er niet direct ingegrepen? Mensen die begaan zijn met het klimaat luiden deze dagen alle noodklokken die ze kunnen. Ook klimaatspecialist Bart Verheggen van RTL Nieuws ziet dat deze temperaturen ver buiten het normale zijn. “Maar het gevoel is heel anders voor mensen. 40 graden voelt oncomfortabel. Deze 16 graden niet.”
Extreem warme start
En dus is het misschien logisch dat we niet allemaal op onze achterste benen staan. Verheggen is van nature een echte wetenschapper en raakt niet zo snel van de kook, maar bij het zien van onderstaande grafiek moet hij toch even slikken.
[…]
Ecosystemen in verval
Omdat het klimaat zo snel verandert, komen die planten en dieren in grote problemen. Ze kunnen simpelweg niet snel genoeg meeveranderen, meeverhuizen naar nieuwe plekken, zo je wilt.
“Ecosystemen zijn in verval. Dat gebeurt al. De natuur staat onder druk”, zegt Van Vliet. “Klimaatverschuiving zorgt ervoor dat er geen bewegingsruimte meer is. Veel natuur rondom die hotspots is al weg. Ook bijvoorbeeld bij koralen zie je massale sterfte.”