CBS: voor het eerst sinds 1900 minder geboorte dan sterfte in Nederland

Vorig jaar zijn er in Nederland voor het eerst sinds 1900 meer mensen overleden dan er zijn geboren. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De bevolking groeide desondanks toch, door het hoge aantal migranten dat naar Nederland kwam.

De geboorte- en sterftecijfers liggen dicht bij elkaar, 168.000 baby’s zagen afgelopen jaar het levenslicht, terwijl 169.000 mensen het leven lieten.

“Dat je voor het eerst een natuurlijke krimp hebt van de bevolking is wel heel bijzonder”, zegt Dick ter Steege van het CBS in het NOS Radio 1 Journaal. Het statistiekbureau heeft dat niet eerder gezien. Althans niet sinds 1900, het jaar met de oudste vergelijkbaar data waarover het CBS beschikt.

Corona

De cijfers over december waren nog niet binnen. Voor die maand is het CBS uitgegaan van een raming, om toch in januari de bevolkingscijfers te kunnen presenteren. Zo gaat het ieder jaar, en de verwachting voor december komt volgens Ter Steege meestal goed uit.

De oversterfte bestaat deels uit slachtoffers van het coronavirus, maar voor een deel is nog geen verklaring gevonden. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog was het aantal geboortes hoger dan het aantal sterfgevallen.

Het is nog niet zeker of de krimp aanhoudt. “We zien dat de geboorte al jaren afneemt en ook dat de sterfte toeneemt, maar de afgelopen drie jaar is die sterfte wat hoger geweest door corona”, zegt Ter Steege. “Dus in die zin zou deze dip tijdelijk kunnen zijn. Mocht de oversterfte volgend jaar voorbij zijn, dan zal het aantal baby’s weer wat hoger zijn dan het aantal mensen dat overlijdt.”

Migratie

Ondanks de natuurlijke afname groeide de bevolking toch als gevolg van migratie. De groei is ten opzichte van een jaar eerder zelfs bijna verdubbeld. In 2021 kwamen er 115.000 inwoners bij, afgelopen jaar bedroeg de toename bijna 227.000 inwoners. In totaal telt Nederland nu ruim 17,8 miljoen mensen.