‘Vervuiler’ Nederland moet arme landen helpen bij klimaattransitie
Het Nederlands klimaatbeleid is niet rechtvaardig ten opzichte van de rest van de wereld. Dat zegt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). De raad overhandigt vandaag een stappenplan aan demissionair klimaatminister Rob Jetten. “De ambitie moet omhoog.”
Voor een klein landje heeft Nederland een grote ecologische voetafdruk. We consumeren jaarlijks zo’n drie keer de oppervlakte van Nederland. Ook op wereldwijd niveau zijn we een grote vervuiler. Sinds het begin van de industriële revolutie heeft Nederland meer CO2 uitgestoten dan vrijwel heel Afrika.
Het Nederlandse klimaatbeleid moet daarom ‘rechtvaardiger’, schrijft de AIV vandaag in een rapport. De AIV adviseert de regering en de Tweede Kamer over internationale kwesties en in dit rapport staat dat Nederland meer oog moet hebben voor andere landen. “Op dit moment stoot de gemiddelde Nederlander veertig keer meer broeikasgassen uit dan de gemiddelde Tanzaniaan.”
Een rijk land als Nederland moet meer investeren in klimaatfinanciën van armere landen, schrijven de onderzoekers. Lage- en middeninkomenslanden hebben vaak het minste invloed gehad op de opwarming van de aarde, maar dragen wel de grootste lasten. Ze hebben financiële hulp nodig voor hun transitie naar een duurzame economie.
Daarvoor is in totaal zo’n 1.000 miljard dollar per jaar nodig, buiten de reguliere ontwikkelingssamenwerking. Een groot deel zal van private partijen moeten komen. De AIV adviseert ook om niet-westerse, rijke landen zoals de Golfstaten te betrekken bij deze klimaatfinanciering.
Rijke landen hebben al afgesproken om vanaf 2020 minstens 100 miljard euro per jaar vrij te maken voor klimaatfinanciering, maar die belofte wordt op dit moment niet nagekomen.