Verbod op zonneparken in weiland en natuur: ‘De ruimte is schaars’

Modern solar power station in countryside
Photo by Kelly on Pexels

Er komt een verbod op zonneparken in agrarische- en natuurgebieden. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Rob Jetten (Klimaat) in een brief aan de Tweede Kamer. In principe moeten zonnepanelen voortaan vooral op daken en gevels worden aangebracht.

Het Rijk heeft hierover afspraken gemaakt met provincies, gemeenten en waterschappen. De Jonge en Jetten vinden dat zorgvuldig met de grond in Nederland moet worden omgegaan, ‘omdat die schaars is’. Er liggen veel plannen die ruimte opslokken, zoals bijvoorbeeld grootschalige woningbouw. De natuur mag niet worden aangetast vinden de ministers en er moet ook voldoende landbouwgrond blijven voor de voedselvoorziening. 

Combinatie

Het is de bedoeling dat de opwekking van zonne-energie in principe altijd in combinatie met ander gebruik van gronden plaatsvindt. Behalve op daken van woningen in steden en dorpen, moet dan bijvoorbeeld ook worden gedacht aan daken en gevels van bedrijven, kassen, daken boven parkeerplaatsen en stroken langs wegen.