Stikstof is nog maar één van de natuurproblemen die het kabinet moet aanpakken
Natuur en landbouw Vanaf de zomer hoopt het kabinet eindelijk vaart te maken met stikstof. Maar de aanpak van natuur en landbouw vraagt om meer.
Zelfs regeringspartij VVD moet erkennen dat de stikstofaanpak van het kabinet-Rutte IV tot nu toe weinig tot niets heeft opgeleverd.
Er zijn vier jaar verstreken sinds de Raad van State het beleid van wegkijken (PAS) blokkeerde, de Tweede Kamer zit na twee jaar op de helft van haar termijn. En de onzekerheid onder boeren is groter dan ooit, nieuwe bouwprojecten staan op de tocht en het vertrouwen van het bedrijfsleven in Nederland is aangetast, zei VVD-Kamerlid Thom van Campen tijdens het debat over het miljardenfonds voor natuur en landbouw in april.
„De enige maatregel die we genomen hebben, is dat we 100 kilometer per uur zijn gaan rijden op de snelweg”, concludeerde Laura Bromet van oppositiepartij GroenLinks toen.
Laten we dan nu eindelijk begínnen, zeggen coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Sinds deze week is Brussel akkoord met het uitkopen van boeren bij kwetsbare natuurgebieden, onder wie de piekbelasters, de grote stikstofuitstoters. Die subsidieregelingen moeten 1 juli ingaan. Het kabinet hoopt dat 3.000 piekbelasters plus 10.000 andere veehouders vrijwillig willen verduurzamen, verplaatsen óf stoppen – anders kan volgend jaar dwang volgen.
Half mei hoopt het kabinet met de boeren, provincies, supermarkten en natuurorganisaties ook een Landbouwakkoord op hoofdlijnen te sluiten. Een soort routekaart voor duurzame en diervriendelijke ‘kringlooplandbouw’ in 2040, waarbij boeren natuur, water en klimaat niet langer belasten, maar verbeteren.