‘Waterstofvrouw’ wil chemische industrie van binnenuit veranderen

Nienke Homan, sinds mei voorzitter Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie VNCI Provincie Groningen/ (fotograaf Alex Wiersma), CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dat GroenLinkser en voormalig gedeputeerde Nienke Homan de belangen van de chemische industrie gaat behartigen, is als ras-Feyenoorder Jan Boskamp die pr-man wordt bij Ajax. Maar ze wil de industrie redden door bij te dragen aan de verduurzaming.

In Groningen staat oud-gedeputeerde Nienke Homan bekend als ‘de waterstofvrouw’. Ze is er de grote voorvechter van ‘groene waterstof’ als nieuwe energiebron. Al jaren probeert ze de opwekking van deze nieuwe energiebron te concentreren in Groningen, als alternatief voor de gaswinning en als oppepper voor de regionale economie.

Onlangs werd bekend dat ze is overgestapt naar ‘de vijand’. Sinds 1 mei is ze voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Ze behartigt de belangen van deze sector, waartoe bedrijven als 3M Nederland, BASF Nederland, Shell Nederland Chemie, Air Liquide, Avebe en Dow Benelux behoren. Nogal eens worden die bedrijven gezien als grote vervuilers.

Een hoofdrol

Homans doel is juist om deze bedrijven te vergroenen. Ze vindt behoud van de industrie voor Nederland belangrijk, ondanks alle kritiek en klachten. Zij wil haar van binnenuit veranderen, in plaats van alleen om sluiting te roepen. ‘Industrie heeft een hoofdrol in duurzaam Nederland. Je kunt wat van de rol van de industrie vinden of je kunt eraan bijdragen’, zei ze in het Het Financieele Dagblad over haar benoeming.

Ineke van Gent, een andere Groningse GroenLinkser, nu burgemeester van Schiermonnikoog, vindt helemaal niet dat ze naar de vijand is overgestapt. ‘Hier hadden we onlangs een boer die in het bestuur van de Rabobank is gekomen. Het is goed dat kritische mensen in een organisatie stappen om daar iets te veranderen.’

[…]

Ze kwam in 2012 in de Provinciale Staten van Groningen voor GroenLinks en werd al snel fractievoorzitter en gedeputeerde. Als bestuurder kreeg ze de portefeuille energietransitie. Daarmee werd ze een van de drijvende krachten van de eerste Nederlandse Hydrogen Valley, een project voor de ontwikkeling van een volledig functionerende groene waterstofketen in Noord-Nederland.

De Valley moet gaan voorzien in de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie, de opslag, transport en distributie van waterstof. Homan slaagde erin een subsidie te krijgen van 20 miljoen euro. Een ander speerpunt was de klimaatadaptatie. Hiermee wilde Homan bewerkstelligen dat organisaties en mensen zich tijdig aanpassen aan klimaatverandering. Dat betekende op voorhand maatregelen nemen tegen wateroverlast en langdurige droogte en hitte.

‘Neem verzorgingstehuizen’, legde Homan uit in het Dagblad van het Noorden. ‘Rond verzorgingstehuizen is de hele omgeving versteend, zodat je er gemakkelijk overheen kunt. Als het daar in de zomer 40 graden wordt, krijg je hittestress. Je moet het anders inrichten: meer groen, meer water afvoeren maar ook juist vasthouden voor periodes van droogte.’