In Borssele zit lang niet iedereen te wachten op nog twee kerncentrales
Kerncentrales Borssele Is er in Borssele echt zoveel draagvlak voor twee nieuwe kerncentrales, zoals het kabinet beweert? „De overheid laat veel in het vage”, zegt een actiegroep.
Bekijk je Borssele op een landkaart, dan zie je de vorm van een lichtknop. Het Zeeuwse dorp in de Biblebelt is precies een rechthoek en in het midden daarvan zie je nog een rechthoek: het dorpsplein.
Gezien de vele en grote energieprojecten in en om het dorp ís het ook een beetje een lichtknop. Een lichtknop voor de rest van Nederland. Daar staat Borssele (Zuid-Beveland) óók om bekend, naast zijn rechthoekigheid. In zijn haven- en industriegebied, het Sloegebied, staat de enige kerncentrale van Nederland. Er zijn zonneparken, vele windmolens, een hoogspanningsstation. Er staan talloze hoogspanningsmasten, onder meer voor de ‘aanlanding’ van de energie van windmolens op zee.
Dat is nog niet eens alles én er komt nog meer bij. Zo heeft het Rijk plannen voor een waterstoffabriek en twee nieuwe kerncentrales in Borssele.
Op een zonnige aprilmiddag kijken Frits Otte (69) en Mieke Jansen (64) vanuit hun auto naar de kerncentrale. „Hier zie je dat de centrale op een steenworp afstand van het dorp staat”, zegt Jansen. Ze zijn net de dorpskern uitgereden, tot aan de zeedijk met daarachter de Westerschelde. Rechts zie je in de verte, achter een weiland, de grote koepel met pijp. Statig, trots, alsof-ie vergeten is dat er in de jaren zeventig flink tegen de centrale geprotesteerd is.
Ruim veertig jaar later ageren Otte en Jansen tegen de komst van twee nieuwe centrales in Borssele. Het echtpaar richtte afgelopen december de actiegroep (zelf zeggen ze liever ‘burgerbeweging’) Borsele tot de kern op. Zelf wonen ze in het dorp Driewegen in de gemeente Borsele, waar ook Borssele onder valt. Otte heeft dertig jaar bij het directoraat-generaal energie van het ministerie van Economische Zaken gewerkt. Die achtergrond komt hem nu goed van pas. Bij elke bijeenkomst in Borsele over de kerncentrales, heeft hij een mapje documenten en een lijstje met vragen bij zich.
Koeltorens en hoogspanningsmasten
Afgelopen oktober lekte het nieuws uit dat het kabinet Borssele als voorkeurslocatie zou aanwijzen voor de nieuwe kerncentrales. De bouw van twee nieuwe kerncentrales in Nederland staat, dankzij VVD en CDA, in het regeerakkoord van kabinet-Rutte IV. Het kabinet ziet een aantal grote voordelen in kerncentrales. Zo produceren ze CO2-vrij elektriciteit en kunnen ze voorzien in de grote hoeveelheid stroom die nodig is voor de productie van waterstof (een alternatief voor fossiele brandstoffen).
Naast Borssele waren de Rotterdamse Maasvlakte en de Eemshaven in Groningen in de running als voorkeurslocatie.
[…]
REACTIES RIJK EN PROVINCIE‘IN GESPREK OVER VOORWAARDEN VOOR GROOT PROJECT’
Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat „het ministerie het belangrijk vindt dat omwonenden eerst een volledig plaatje krijgen”. Daarom zijn er medio mei verschillende informatieavonden in Zeeland. Ook lanceert het ministerie dan een website met informatie. Een onderzoek naar het draagvlak voor de komst van de twee nieuwe centrales staat niet op de planning. Het ministerie werkt wel aan een „participatieplan”, waarin het vastlegt op welke manier omwonenden worden betrokken bij de plannen voor de nieuwe kerncentrales.
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat (Economie, CDA) zegt dat er in Zeeland „politiek draagvlak” voor kernenergie is. „En er staat al een kerncentrale in Borssele wat maakt dat hier het draagvlak voor kernenergie groot is. Maar nu het Rijk Borssele aanwijst voor twee nieuwe centrales, gaat het niet meer om vóór of tegen kernenergie, maar om: er komt een groot project op ons af. Daarom zijn we met het Rijk in gesprek over voorwaarden en dat gaan we ook doen met de omwonenden.”
Aan Omroep Zeeland liet De Bat vorige week weten: „Als niet aan de Zeeuwse voorwaarden wordt voldaan, dan gaat Zeeland ervoor liggen.”