Goedkoop materiaal helpt bij de omzetting van kooldioxide in een nuttige grondstof

Raffinerie Schwechat” by buzz-pictures is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Van kooldioxide is koolmonoxide te maken, een stof die de chemische industrie nodig heeft om brandstof te maken.

Het broeikasgas CO2 is met behulp van een goedkoop materiaal om te zetten in koolmonoxide, een voor de chemische industrie belangrijke grondstof. Het materiaal werkt als een zogeheten katalysator, een stof die een chemische reactie kan versnellen zonder zelf gebruikt te worden. Dat meldt een groep chemici deze donderdag in Science.

[…] „Koolmonoxide wordt nu al door de industrie gebruikt om, in reactie met waterstof, langere koolstofketens te vormen die vervolgens dienen als brandstof”, zegt De Jongh, die drie weken geleden een Europese ERC-subsidie van 3,5 miljoen euro heeft ontvangen, om katalysatoren te ontwikkelen die CO2 en waterstof efficiënt kunnen omzetten in duurzame brandstoffen.

„We blijven brandstoffen op basis van koolstof nodig hebben”, zegt De Jongh. Het verschil volgens haar met fossiele brandstoffen is dat de keten circulair wordt: het idee is om CO2 straks uit de lucht of het water te halen en om te zetten in brandstoffen. Als die worden gebruikt ontstaat CO2, dat je vervolgens weer uit de lucht haalt.

Koolmonoxide vormt daarnaast een grondstof voor de chemische industrie, bijvoorbeeld voor de productie van methanol, dat weer een van de belangrijkste chemische bouwstenen is voor onder meer plastics, verven, harsen en constructiematerialen.