4 MEI 2024 – HERDENKING WELKE DODEN?

1956 “Onthulling Nationaal Monument op de Dam” by Anefo is licensed under CC CC0 1.0

4 mei 2024

Nooit meer sjoemelen
[…] Door de ontvangst van Herzog werd de missie ‘Nooit meer genocide’ door het Holocaustmuseum al op de eerste dag beschadigd.

Nooit meer faciliteren
Op 4 mei wordt namens de Tweede Kamer een krans gelegd door voorzitter Martin Bosma, een man die complete culturen demoniseert en uitsluit. […]

Nooit meer passief blijven
Ondertussen richt Israël in de Gazastrook al zeven maanden een slachting aan onder de Palestijnse bevolking. Tot dusver zijn zo’n 125 duizend Palestijnen dood, gewond of vermist, en is Gaza nagenoeg volledig verwoest. Nederland verleende Israël groen licht voor die destructie; het heeft sindsdien geen sancties ingesteld om het geweld te stoppen, terwijl het die wel in huis heeft – vraag maar aan Rusland.

Nooit meer actief bijdragen
Nederland is ook actief bij de slachting in Gaza betrokken Zo kreeg Israël onderdelen geleverd voor F-35’s die Gaza bombarderen. […]

Nooit meer ondermijnen
Nederland onthield tot tweemaal toe zijn steun aan VN-resoluties die opriepen tot onbelemmerde hulp aan Gaza en een staakt-het-vuren. Ook ging Nederland mee in de Israëlische leugencampagne om VN-hulporganisatie UNRWA te demoniseren en zijn internationale financiering te ondermijnen. De Tweede Kamer vond het best. Eerder verwierp die een motie die een einde wilde maken aan de Israëlische uithongering van de Palestijnen.

Nooit meer willekeur
Dit is het klimaat waarin overheid en politiek de bevolking oproepen tot bewustzijn en alertheid. Opdat we de signalen herkennen en ingrijpen als die zich aandienen. Wie zich afvraagt waarom die boodschap steeds minder overkomt, leest hierboven een antwoord.

MEER OP THE RIGHTS FORUM

Onze tachtigjarige vrijheid en vrede loopt nogal parallel aan de tachtigjarige beroving en onderdrukking van de Palestijnen. Aan de voordeur vieren we vrijheid, via de achterdeur verstrekken we materieel waarmee jongetjes die naar voedselpakketten rennen op steriele wijze koud worden gemaakt.

Onze Israël-liefde leidde tachtig jaar lang tot topprestaties. De recentste: het land doodde in vier maanden tijd meer kinderen dan er in vier jaar tijd wereldwijd in alle oorlogen omkwamen.


Abu-Hanna is Palestijns-Israëlisch, en als onderzoeker verbonden aan de New York University. Massey is een Joods-Israëlische documentairemaker. Beiden wonen al ruim tien jaar in Amsterdam. De twee hekelen het feit dat er voor het leed van Gaza geen ruimte is op de Dam zaterdag, terwijl er in voorgaande jaren wel aandacht was voor de oorlog in Oekraïne. ‘Het is kwetsend’, aldus Abu-Hanna. ‘Ik vraag niet om een pro-Palestijns geluid, maar om een menselijk geluid. Palestijnen zijn ook mensen.’


Jodenhaat, ook antisemitisme genoemd, is nu juist wat uiteindelijk heeft geleid tot de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei. <=== Nee hoor!


Nationale herdenkingen

Nederland kent 3 nationale herdenkingen. Dat zijn de Nationale dodenherdenking op 4 mei, de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en de Nationale Holocaust herdenking op de laatste zondag in januari.

Particulier initiatief

De Amsterdamse burgemeester, die dit jaar tijdens de ceremonie zal spreken, overweegt ook niet op de Dam de gevoelens over de oorlog in Gaza te adresseren, zoals wel gebeurde in toespraken bij de opening van het Holocaustmuseum. „Dit is onze nationale dodenherdenking”, verklaart Halsema desgevraagd. „Dat betekent dat wij de Tweede Wereldoorlog herdenken en de doden die daar zijn gevallen. Daar gaat mijn toespraak over. Niet over internationaal politiek conflict.”

Bij de vorige twee Dodenherdenkingen werd het alom geaccepteerd dat in toespraken werd gerefereerd aan de oorlog in Oekraïne. Dat deed Halsema zelf ook in 2022. Maar ieder die het dit jaar waagt Dodenherdenking breder te trekken, krijgt felle kritiek uit Joodse of rechtse hoek.

De voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité, Andrée van Es, had bijvoorbeeld tegen Het Parool gezegd dat het comité is opgericht onder het motto ‘dit nooit meer’, en dat die leuze aandacht vraagt voor ander oorlogsgeweld. Daarop besloot het Centraal Joods Overleg tot een boycot van alle herdenkingen en bijeenkomsten waar het Amsterdamse comité bij betrokken is.



Klik hier of op t plaatje – Still uit © NPO Kennis presentatie