Bijna twee derde akkerbouwers zegt minder te verdienen door weersextremen

Potato harvest – the trailer is almost full – geograph.org.uk – 1539463.jpg” by Evelyn Simak licensed under CC BY-SA 2.0

Bijna twee derde van de akkerbouwers in ons land zegt minder te verdienen door het extreme weer, blijkt uit een enquête van vakblad Nieuwe Oogst onder ruim 500 boeren. Ruim 61 procent gaf in de enquête van het agrarische blad aan verlies van inkomsten te hebben.

Vooral de afwisseling van periodes met droogte en hevige regenval is funest voor boeren, zegt Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo in het NOS Radio 1 Journaal.

Er werd onder meer gevraagd welke weersomstandigheden het meeste invloed hebben op de akkerbouw. 65 procent van de deelnemers gaf aan dat vooral wateroverlast een groot risico voor het bedrijf is. Droogteperiodes zijn bij 58 procent van invloed op de bedrijfsvoering.

Dat is vooral te merken aan de oogst, zegt De Snoo. “Dus ze kunnen veel minder aardappelen, uien en suikerbieten uit het land halen, omdat het simpelweg te nat was om het land op te gaan. Een te late oogst betekent ook dat er weer later gezaaid kan worden. “En dat wordt gevoeld in de portemonnee.”

Still uit © NOS video – klik om de video te starten