Woekerhuren: 350 meldingen bij Woonbond

1973 plastic dolls house by Elka – back” by diepuppenstubensammlerin is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 .

Een groot deel van de huurders die een huis huurt in de particuliere sector, heeft moeite om hun huur te betalen. Dat heeft impact op hun leven, bijvoorbeeld doordat ze minder boodschappen kunnen doen of niet van baan kunnen veranderen. Bij het online meldpunt ‘woekerhuren’ van de Woonbond kwamen in twee maanden tijd 350 meldingen binnen, afkomstig van huurders van alle leeftijden.

Jonge huurders stellen dat ze door de hoge huurprijzen niet het leven kunnen opbouwen dat ze willen, aldus de Woonbond. Ze stellen de keuze voor kinderen uit, veranderen niet van baan vanwege financiële onzekerheid en hebben het gevoel niet echt mee te doen in de maatschappij. 

Volgens het CBS (2021) besteden jongeren tussen de 18 en 25 jaar bijna 62 procent van hun inkomen aan huur.

Maar ook oudere huurders, houden aan het einde van de maand geen geld meer over.[…]

Onstabiel gevoel

Alleenstaande moeder Melissa Roos (48) met een 13-jarige dochter.

Krimpende huurmarkt

Particuliere beleggers die hun woningen eerder verhuurden, stoppen daar vaak mee door strengere regels,

“De particuliere huurmarkt krimpt. Maar de huurders komen ook niet in aanmerking voor sociale huur. Dus het probleem wordt erger,” zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Pensioenfondsen en investeerders als SynVest en Amvest hebben op voorhand strenge inkomenseisen voordat je een huurwoning in mag. 

“Er zijn ook 800.000 kleine verhuurders die deze eisen niet stellen. Daar zie je dat mensen te veel geld uitgeven aan hun woning”, aldus Boelhouwer. “Het zijn vaak mensen die ook geen andere keuze hebben. Ze verdienen te veel voor sociale huur of hebben nog niet lang genoeg op de wachtlijst gestaan. En een koopwoning is geen optie.”

Maandag 22 april behandelt de Tweede Kamer de Wet Betaalbare Huur. Met dit wetsvoorstel moeten de huren in de particuliere sector verder gereguleerd worden.