Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Dit zijn zes kanshebbers

User:Taloris, Public domain, via Wikimedia Commons

Iedereen die burgemeester van Rotterdam wil worden, kan beginnen aan zijn sollicitatiebrief. De werving start vrijdag, nadat de gemeenteraad donderdagavond het functieprofiel heeft vastgesteld en de sollicitatiecommissie heeft benoemd. Welke namen gaan rond als mogelijke opvolger van Ahmed Aboutaleb?

Ahmed Aboutaleb is aan zijn laatste rondjes bezig nu duidelijk is dat hij per 1 oktober stopt als burgemeester. Ruim een week geleden voor de laatste keer de tienduizenden lopers van de marathon wegschieten. Maandag voor de laatste keer de spelers van Feyenoord toespreken en ze feliciteren met het een dag eerder winnen van de beker.

Het zal hem niet onberoerd laten. De 62-jarige Aboutaleb houdt van dit soort bijeenkomsten, waar hij onder het toeziend oog van velen kan stralen als boegbeeld van Rotterdam. Per 1 oktober stopt hij ermee. Hij gaat ongetwijfeld het decorum missen dat bij de functie hoort.

Loodzware functie met gevolgen voor privéleven

Wie in de schoenen van Aboutaleb wil stappen, moet van goeden huize komen. ‘Van statuur zijn’ zoals in de 21 pagina’s tellende profielschets staat. Aboutaleb heeft zich nationaal en internationaal laten gelden in de ruim vijftien jaar dat hij burgemeester is, en legt daarmee de lat voor zijn opvolger hoog.

De baan is veelomvattend en loodzwaar, zeggen mensen die in de nabijheid van de huidige burgemeester werken. Je bent 24 uur per dag burgemeester van Rotterdam. Je moet lichamelijk en geestelijk topfit zijn. Er is eigenlijk geen ruimte voor nevenfuncties, is te lezen in de profielschets.

Er staat ook een waarschuwing in: “U kunt subtiel omgaan met de positieve en negatieve kanten die de functie van burgemeester met zich meebrengt: de functie heeft gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer en omgeving.”

Sinds Aboutaleb begin dit jaar zijn vertrek bekendmaakte, is het namen noemen begonnen. Welke gaan er rond en wie zijn grote kanshebbers?

Hugo de Jonge (demissionair minister, CDA)

Gedoodverfde opvolger is minister Hugo de Jonge. De flamboyante Rotterdammer heeft goede papieren. Hij is tussen 2010 en 2017 onderwijs- en zorgwethouder in de stad; daarna maakt hij de overstap naar de landelijke politiek.

De 46-jarige CDA-er moet na zijn Haagse jaren op zoek naar een nieuwe baan: het kabinet-Rutte IV is demissionair en de kans is zo goed als nihil dat het kleine CDA kan en wil deelnemen aan de nieuwe coalitie.

Dat de minister stiekem fantaseert over het burgemeesterschap, blijkt begin deze maand tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer.

“Mooi dat mevrouw Beckerman Rotterdam de eigen stad van de burgemeester noemt”, zei De Jonge, om direct daarna stamelend zijn verspreking te corrigeren: “van de …van de …van de minister noemt.”

De laatste woorden van De Jonge gaan op in de verrassingskreten en gelach van de commissieleden. “Is er nieuws?”, vraagt één van hen plagend.