Vervolging om zeker 640 leveringen Middel X: ‘Maar dit is meer dan een strafzaak’

sarcophagus, coffin, dig
Photo by WikiImages on Pixabay

Voor het eerst worden mensen vervolgd voor hulp bij zelfdoding in een georganiseerd verband. Een van de verdachten zou zelfs 640 pakketjes met het zelfmoordmiddel ‘Middel X’ hebben geleverd. De zaak gaat tegelijkertijd over “heel existentiële menselijke belangen en vragen”.

“Baas over eigen sterven, nu, nu, nu!”, klonk maandagochtend voor de rechtbank in Arnhem. Enkele tientallen mensen hadden zich daar verzameld om de zeven verdachten “een hart onder de riem te steken”, zegt Hans Peltenburg van Steungroep Dappere Burgers, de organisatie achter het protest.

Ook uit de volle zittingszaal bleek dat er veel belangstelling is voor de rechtszaak tegen zeven (oud-)leden van Cooperatie Laatste Wil (CLW), die maandag begon. Het gaat dan ook over meer dan alleen de verdenkingen tegen het zevental, zei de rechter.

“De zaak zet ons voor professionele en persoonlijke dilemma’s”, zei de rechter. “En toch moet deze zaak over u en over uw rol gaan. Maar het gaat ook om heel existentiële menselijke belangen en vragen.” Een van die vragen: waar ligt de grens bij strafbare hulp bij zelfdoding?

De zaak in het kort

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt zeven mensen van “deelname aan een criminele organisatie met als doel hulp bij zelfdoding”. Het zevental is allemaal (oud-)lid van Coöperatie Laatste Wil (CLW), een organisatie die zich inzet voor ruimere regels rondom een zelfgekozen levenseinde. CLW pleit onder meer voor het legaal maken van een middel om je leven te beëindigen, genaamd Middel X. De organisatie zegt altijd binnen de wet te handelen.

Hulp bij zelfdoding is strafbaar. Volgens het OM werd een systeem in stand gehouden waardoor leden van CLW aan Middel X zouden kunnen komen. Dat gebeurde tijdens zogenoemde huiskamerbijeenkomsten van CLW.

[…]

Er zijn in totaal acht dagen uitgetrokken voor deze zaak. De rechter hoopt begin juli uitspraak te kunnen doen.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).