Tweede Kamer zoekt naar oplossingen voor dure warmtenetten

Warmteoverdrachtstation Almere Choinowski, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Bij het Kamerdebat op woensdag waren er meer dan genoeg plannen om warmtenetten betaalbaarder te maken. Maar wie moet er opdraaien voor de kosten?

Hoe kan de rekening omlaag voor mensen met een warmtenetaansluiting ? En bij wie moeten de hoge aanlegkosten van een warmtenet worden neergelegd? Niet bij de groep die daar het minste geld voor heeft, zei de Tweede Kamer woensdag met één stem. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Er is de laatste tijd veel onrust ontstaan over warmtenetten. Dit jaar werden de vaste kosten voor een aansluiting flink duurder en werden gebruikers verrast door een hoge energierekening. Ook bleek in verschillende steden dat plannen voor nieuwe warmtenetten financieel niet haalbaar waren, waarna warmtebedrijven in onder andere Amsterdam en Utrecht zich terugtrokken.

[…]

In reactie liet NSC-kamerlid Wytske Postma weten „iets te willen doen voor mensen die nu met hun rug tegen de muur staan”, maar te worstelen met de vorm. Zo verwoordde ze in feite het dilemma van de gehele Kamer in dit debat. De nieuwe warmtewet die de tarieven van warmtenetten op een andere manier berekent, laat namelijk op zich wachten.

Wel lijkt de Kamer nu te willen onderzoeken hoe de laagste inkomens kunnen worden gesteund. Ook is klimaatminister Rob Jetten (D66) positief over een plan om toezichthouder ACM, vooruitlopend op de nieuwe warmtewet, te laten beginnen met het verzamelen van meer data bij energiebedrijven, zodat er beter inzicht komt in hoe duur een warmtenet werkelijk is.