Koeien in de woestijn, zaden met de prijs van goud – zo ziet het mondiale voedselsysteem eruit

Imke de Boer” by International Livestock Research Institute is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 .

Fotograaf Kadir van Lohuizen bracht het wereldwijde voedselsysteem in beeld. „Je denkt dat je het wel weet, en alsnog valt je mond open van verbazing.”

Herhaling kan iets bedwelmends hebben. Broccoli- en koolvelden worden tapijten. Stroken gewassen vormen een streepjescode. Rijen kalverhokken zien er van bovenaf uit als een telraam. Er gaat zelfs een zekere schoonheid uit van een lopende band met kuikens die allemaal precies even groot en even geel zijn. Tot je gehalveerde varkens aan hun achterpoten ziet hangen, hun koppen hangend aan het nekvel, honderden oren reflecterend op de natte fabrieksvloer. Dan ben je weer bij de les. Dit is het slachthuis van Vion in Boxtel. Elke dag worden hier 20.000 varkens geslacht.

Kadir van Lohuizen (1963) was niet op zoek naar misstanden. Hij wil fotograferen hoe het gaat in de agro-industrie. Dan zie je dit. De varkenskoppen gaan waarschijnlijk naar China, de ribben naar de Verenigde Staten. De soja en maïs die Van Lohuizen in de VS fotografeerde, gaan naar China. Evenals de zwemblaas van de nijlbaars uit Kenia. De filet van de nijlbaars komt dan weer in Nederland terecht. In China vissen ze op tilapia, die naar Afrika wordt geëxporteerd, hoewel er ook tilapia uit het Victoriameer naar China schijnt te gaan. Hoe meer je weet, hoe minder je ervan begrijpt.

Van Lohuizen maakte een reis door het voedselsysteem in zes landen en dat leverde eerder al een tentoonstelling op in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, en nu een documentaireserie voor de VPRO en een boek: Food for Thought. Hij begon in Nederland toen de coronapandemie uitbrak.

Masai cattle herding, Masai Mara, Kenya” by GRIDArendal is licensed under CC BY-NC-SA 2.0 .

TELEVISIE: Verenigde Staten – Nieuwe cowboys

Afl. 1•Ma 8 apr 22:20•36m•

Als er een land hard getroffen wordt door de klimaatcrisis is het de VS wel. Droogtes, overstromingen, bosbranden en orkanen zorgen steeds vaker voor mislukte oogsten. Nieuwe hightech manieren van groenten kweken worden hier uitgeprobeerd. Kan technologie het tij keren? De Verenigde Staten produceren en exporteren het meeste vlees ter wereld. Amerikanen eten gemiddeld zo’n 120 kilo vlees per persoon per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is dat 38 kilo. In de Verenigde Staten wordt hard gezocht naar oplossingen om hun bevolking in de toekomst van voedsel te kunnen voorzien.