Toezichthouder ACM wil druk op stroomnet verminderen met pakket maatregelen

Silicon Valley Power
Photo by American Public Power Association on Unsplash

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) voert vergaande maatregelen in om de tekorten op het stroomnet op te lossen. Met het pakket, dat de toezichthouder vandaag heeft aangekondigd, moet er meer ruimte ontstaan voor nieuwe aansluitingen. De ACM gaat over de regels voor netbeheerders.

Onderdeel van het pakket is dat bedrijven en instellingen die een maatschappelijk belang dienen, zoals scholen en ziekenhuizen, voortaan eerder een aansluiting krijgen dan andere partijen. Ook moeten grote bedrijven verplicht nagaan of zij stroomcapaciteit kunnen afstaan op piekmomenten.

Die nieuwe ruimte is hard nodig: momenteel is het op bijna driekwart van de Nederlandse postcodes niet mogelijk om een contract af te sluiten voor grootschalige afname van elektriciteit. Bij het bereiken van de limieten van het elektriciteitsnet ontstaat er een wachttijd voor aanvragers.

Energietransitie

Dat het stroomnet overvol raakt, heeft grotendeels te maken met de energietransitie, weet Lucas van Cappellen van onderzoeksbureau CE Delft. Hij specialiseert zich in het zoeken naar oplossingen voor zogenoemde ‘netcongestie’, het overvol raken van het stroomnet.