Rechter oordeelt: voorlopig streep door boorplatform Noordzee

File:CSIRO ScienceImage 1905 Oil and Gas Drilling Platform.jpg” by division, CSIRO is licensed under CC BY 3.0

In de plannen is niet genoeg rekening gehouden met onderwatergeluiden die beschermde zoogdieren schaden. Ook de stikstofdepositie is volgens de rechter niet op de juiste manier gecompenseerd.

Het bedrijf ONE-Dyas mag niet beginnen met de bouw van een boorplatform voor gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. Dat oordeelde de rechtbank in Den Haag donderdag. Volgens de rechter komt bij de bouw van het platform dusdanig veel onderwatergeluid vrij dat beschermde zoogdieren zoals bruinvissen en zeehonden daar last van hebben. Ook heeft de stikstofuitstoot grote gevolgen voor Natura-2000 gebieden in de duinen van Schiermonnikoog. Volgens het oorspronkelijke plan zou de stikstofuitstoot gecompenseerd worden door het kopen van de stikstofrechten van drie boerderijen. De rechter vindt die methode niet juist. Met de uitspraak vernietigt de rechter de verleende omgevingsvergunning.

De rechtszaak werd aangespannen door Nederlandse en Duitse milieuorganisaties, omdat het gasveld in kwestie zowel in Nederlandse als Duitse territoriale wateren ligt. De rechter ging niet in al hun bezwaren mee. Zo is er wel toestemming voor de aanleg van een elektriciteitskabel naar een nabijgelegen windpark en een pijpleiding van het boorplatform naar het vasteland. Maar om het boorplatform te kunnen bouwen moet staatssecretaris Hans Vijlbrief (Economische Zaken en Klimaat, D66) eerst de stikstof- en geluidsoverlastproblemen oplossen.