Stadsverwarming: Toch compensatie voor bewoners eerste gasloze wijk

Beeld © Apple Maps – Heindijk, Rotterdam

De bewoners in en om Heindijk in Rotterdam-IJsselmonde krijgen eindelijk alsnog een vergoeding voor hun torenhoge energieafrekening.

Na een eerdere ruzie tussen energieleverancier Vattenfall en woningcorporatie Woonbron, zijn beide het nu toch eens geworden over een vergoeding voor de gedupeerde bewoners. De afrekening stookkosten gaat voor alle bewoners omlaag, belooft Woonbron. Hoeveel de rekening zal dalen, is niet bekend, laat een woordvoerder weten. ,,De nieuwe afrekeningen worden nu gemaakt.”

De bewoners van Heindijk en omgeving stapten in 2022 over van gas op het warmtenet. Daarbij werd ook hun voordelige vaste gascontract omgezet in de op dat moment hoge tarieven voor warmte. Omdat de voorschotten niet stegen, kregen bewoners in december vorig jaar vrijwel allemaal een fikse naheffing van enkele tientjes tot zelfs duizenden euro’s. Waar vooraf beloofd was dat de bewoners niet meer zouden gaan betalen voor hun energie, gebeurde dat toch. Hier lees je het verhaal over de gedupeerde bewoners.

Volledige compensatie

De Rotterdamse politiek dringt al langer aan op een volledige compensatie voor de gedupeerde bewoners. Wethouder Chantal Zeegers zei woensdag in de raadscommissie blij te zijn dat er nu een oplossing is gevonden voor de bewoners. ,,Het doel is een volledige compensatie”, zei ze.

Dat is helaas niet zo, laat een woordvoerder van Woonbron weten. ,,De rekening wordt verlaagd, hoeveel verschilt per huishouden.”