EU-landen lopen 33 miljoen euro per uur mis door ontbreken belasting voor superrijken

shakedown, robbery, theft
Photo by Perlinator on Pixabay

EU-landen lopen jaarlijks maar liefst 286,5 miljard euro aan belastinginkomsten mis, zo’n 33 miljoen euro per uur, omdat ze er niet in slagen het vermogen van de rijksten in Europa zwaarder te belasten. In veel EU-landen, waaronder Duitsland, Luxemburg en Zweden, is de belasting op vermogen in het verleden afgeschaft. Dit bedrag, 286,5 miljard euro, staat gelijk aan het Finse bbp. Dat is wat een Europese vermogensbelasting van maximaal 5 procent jaarlijks kan opbrengen, zo stelt Oxfam Novib in haar nieuwe analyse van belastingdruk in Europa. 

De rijkste 1 procent van Europa bezit bijna de helft van alle financiële vermogen op het continent, inclusief bankdeposito’s, aandelen, obligaties en leningen. Sinds 2020 hebben de miljardairs in de EU hun opgebouwde vermogen met een derde vergroot, tot 1,9 biljoen euro vorig jaar. Tegelijkertijd is 99 procent van de EU-bevolking armer geworden door de hoge inflatie en achterblijvende stijging van lonen. 

De extreme kloof tussen de superrijken en gewone Europese burgers wordt elk jaar groter omdat de EU-regeringen er niet in slagen extreme rijkdom zwaarder te belasten. In Frankrijk is de gemiddelde persoon ongeveer 50 procent van zijn totale inkomen kwijt aan belastingen terwijl een persoon in de top 0,0002 procent rijksten slechts 2 procent hoeft af te rekenen. In Italië is de gemiddelde burger tussen de 40 en 50 procent van zijn inkomen kwijt aan belastingen terwijl miljardairs slechts rond de 20 procent betalen.