Rotterdamse woningen zitten onder de schimmels: ‘Daar moet hij met zijn hoofd naast slapen’

Elk jaar komen er tijdens de koude maanden bij de gemeente en woningcorporaties veel klachten binnen over schimmel in woningen, maar dit jaar is het in Rotterdam wel heel erg. Is er sprake van achterstallig onderhoud of moeten huurders gewoon beter ventileren? ‘Elke dag hier tussen de schimmel leven, is geen leven.’

Al jaren voert Rotterdammer Rianne van Noort (34) – rood haar, in het zwart gekleed – een vergeefse strijd tegen een almaar terugkerende vijand: de stachybotrys chartarum. Deze beruchte zwarte schimmel woekert op de muren, hoeken en kieren van haar krappe sociale huurwoning (45 vierkante meter) in de wijk Overschie. ‘De schimmel zit overal’, zegt Van Noort, die vanwege chronische ziekten bijna 24 uur per dag aan huis is gekluisterd.

Van Noort wijst naar een groenzwarte vlek op haar badkamermuur. Onlangs heeft ze die nog schoongemaakt met schimmelverwijderaar, nu is hij weer terug. De weeïge lucht die vrijkomt bij het douchen ontneemt haar soms bijna de adem. Verderop in de keuken opent ze de voorraadkast. Achter de crackers en chips is de waterleiding bezaaid met schimmeldraden. En ook in de slaapkamer van haar 8-jarige zoontje Jeavey, in de hoek naast zijn bedje met knuffels, zitten optrekkende schimmelstippen. ‘Daar moet hij met zijn hoofd naast slapen’, zegt Van Noort op zachte toon.

Hoge grondwaterstand

Ieder jaar stromen bij de gemeente en woningcorporaties tussen oktober en april de klachten binnen over schimmel in woningen. Recente cijfers ontbreken, maar ongeveer een op de tien woningen kampt met schimmel, volgens het RIVM. In Rotterdam is het dit jaar wel heel erg gesteld. Alleen al bij woningcorporatie Havensteder, een van de elf corporaties, beklaagden zich het afgelopen jaar 2.300 melders over schimmel (tegenover 1.700 in 2021).

Schimmel is ‘een van de grote problemen van de stad’, erkent verantwoordelijk wethouder Chantal Zeegers (D66). Volgens haar leidt de hoge grondwaterstand momenteel op veel plekken in de stad tot kelderzwammen en andere oprukkende schimmels.

Tijdens een commissievergadering van de gemeente over de schimmelproblemen zei een ambtenaar dat ook op de ‘vitaliteit van de Rotterdamse woningvoorraad’ wel iets valt aan te merken. Schimmelklachten komen met name voor in woningen die gebouwd zijn vóór 1992 (toen de bouwregels werden aangescherpt). Dat onderschrijven de bewoners van de grauwe en krakkemikkige sociale huurwoningen op de Burgemeester Baumannlaan in Overschie, die vlak na de oorlog zijn gebouwd. ‘De buren hebben ook allemaal last van schimmel’, zegt Van Noort.

[…]

Soms is dat terecht, zei bouwpatholoog Pim Halkes van Vochtadvies Nederland vorig jaar tegen deze krant. Door de gestegen energiekosten gaat – wat schimmels betreft – niet iedereen even verstandig om met de huurwoning. ‘De verwarming staat in veel huizen lager en om te voorkomen dat we het koud krijgen, worden tochtstoppers geplaatst, ramen minder vaak opengezet of ventilatie afgedicht’, aldus Halkes. En daar houden schimmels van.