Oudste man ter wereld op 114-jarige leeftijd overleden

Juan Vicente Pérez 2022 OrchestralHuman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Juan Vicente Pérez Mora is dinsdag op 114-jarige leeftijd overleden. De Venezolaan was volgens Guinness World Records officieel de oudste man ter wereld. Zijn overlijden is bekendgemaakt door de Venezolaanse president Nicolás Maduro.

Pérez werd geboren op 27 mei 1909. Hij werd in 2022 officieel erkend als oudste man ter wereld. Pérez was op 4 februari van dat jaar precies 112 jaar en 253 dagen oud.

De Venezolaan was vader van elf kinderen. Toen hij in het recordboek werd opgenomen, had hij 41 kleinkinderen, 18 achterkleinkinderen en 12 achterachterkleinkinderen.

Zelf kwam Pérez, die bekendstond als ‘Tio Vicente’, als negende van tien kinderen ook uit een groot gezin. Hij werkte vanaf zijn vijfde op het land in de staat Táchira, in het Andes-gebergte, toen hij begon te helpen bij de suikerriet- en koffieoogst.

Later werd Pérez politiechef en was hij verantwoordelijk voor het oplossen van land- en familiegeschillen, terwijl hij nog steeds als boer werkte.

[…]

Door het overlijden van Pérez is de 112-jarige Japanner Gisaburo Sonobe nu de oudste man ter wereld.

[…]

De oudste nog levende mens ter wereld is de Spaanse Maria Branyas Morera. Zij vierde een maand geleden haar 117e verjaardag.