OPROEP: meld leegstaande woningen in jouw wijk hier

TE HUUR – PRACHTIGE HISTORISCHE KANTOREN” by Metro Centric is licensed under CC BY 2.0

Ondanks de woningnood blijken er in Rotterdam huizen meer dan een jaar tot soms wel tien jaar leeg te staan. Er zijn voorbeelden in Vreewijk en Carnisse op Zuid, maar ook in Kralingen. De lokale omroep OPEN Rotterdam wil weten hoe groot het leegstandsprobleem is en vraagt om leegstaande woningen te melden.

Voor de omroep begint het verhaal in Vreewijk. Daar ontdekt OPEN Rotterdam dat er huizen al meer dan een jaar onbewoond zijn. Een reportage en een oproep volgen, waarna de omroep in Kralingen uitkomt. Daar blijken vier appartementen zelfs al tien jaar leeg te staan.

De lege huizen in Vreewijk zijn van een woningcorporatie, die in Kralingen van een particuliere eigenaar. Om erachter te komen hoe groot het probleem in Rotterdam is, vraagt OPEN Rotterdam jouw hulp. Zijn er in jouw wijk leegstaande huizen? Laat het dan hier aan OPEN Rotterdam weten.

‘Inzichtelijk maken voor iedereen’

“Het idee is dat wij die informatie de komende periode gaan verzamelen en dat dan ook inzichtelijk gaan maken voor iedereen. We hopen vervolgens in gesprek te kunnen gaan met de eigenaren van die panden. Of dat nou corporaties zijn, of de gemeente, of dat het private investeerders zijn. De tijd zal het leren. Maar dat het vragen oproept, dat staat als een paal boven water”, legt Sascha Meijer van OPEN Rotterdam uit.

Bewoners Vreewijk verbaasd over grote hoeveelheid leegstaande woningen in tijden van woningnood

Havensteder laat in Vreewijk zo’n honderd woningen vaak meer dan een jaar leeg staan. In de Bree staan er van de 48 opgeknapte woningen, 24 woningen al ruim een jaar leeg. Dat kan niet in een stad met zo’n grote woningnood, vinden de bewoners.

Gemiddelde huurprijs in Rotterdam weer gestegen; lichte daling in Dordrecht

De huurprijs in de vrije sector blijft in Rotterdam toenemen. In het eerste kwartaal van 2024 betaalde je voor een vierkante meter 19,53 euro per maand. Dat is 35 cent meer dan in het vorige kwartaal, een stijging van bijna twee procent. Dat blijkt onderzoek van woonplatform Pararius.

In Rotterdam-Centrum betaal je in de vrije sector gemiddeld het meest: 21,62 euro per vierkante meter per maand. Daarop volgen Hillegebersberg-Schiebroek (20,74 euro), Kralingen-Crooswijk (20,39 euro) en Delfshaven (19,76 euro).

Wel nam de gemiddelde huurprijs in het Centrum met acht cent af. Dat gold ook voor de stadsdelen Feijenoord (18,42 euro), Charlois (16,92 euro) en IJsselmonde (16,21 euro). In dat laatste stadsdeel ben je in Rotterdam het goedkoopst uit.

In Rotterdam ben je in de vrije sector negen procent meer huur kwijt dan een jaar geleden. Voor Schiedam is de gemiddelde huurprijs in de vrije sector gelijk gebleven. Daar betaal je 17,37 euro. Dordrecht is landelijk gezien één van de weinige dalers met 6,48 procent. Daar ben je gemiddeld 14,65 euro kwijt.

Aantal vrijgekomen huurwoningen daalt

De stijgende prijzen komen vooral door de maatregelen die genomen zijn in de vrije sector. Er zijn maximumprijzen ingesteld.