450.000 Nederlanders hebben te weinig geld voor eten, vooral in grote steden

Day 275: Opposites *Rich vs. Poor” by ♥KatB Photography♥ is licensed under CC BY-NC 2.0

450.000 Nederlanders kunnen maandelijks niet genoeg of onvoldoende gevarieerd voedsel kopen. Geldgebrek wordt als reden het vaakst genoemd. De groep blijft bovendien hardnekkig groot.

Dat meldt het Rode Kruis op basis van een onderzoek van Ipsos I&O. Deze 450.000 mensen krijgen vaak geen voedselhulp, terwijl ze dat wel willen. Het Rode Kruis spreekt daarom van “verborgen voedselnood”.

Harm Goossens, Algemeen directeur van het Rode Kruis

Volgens de organisatie krijgt niet iedereen in Nederland die in voedselnood is hulp, omdat deze groep dat bijvoorbeeld uit schaamte niet durft te vragen. “Ook weet niet iedereen de weg naar hulp goed te vinden en denkt een deel geen recht te hebben op voedselhulp.”

Voedselnood komt voor bij alle leeftijden, maar relatief gezien vaker bij alleenstaanden of ouders met kinderen, blijkt uit het onderzoek. Vooral in grote steden eten mensen te weinig of te weinig gevarieerd, meldt het Rode Kruis.

Het aantal van 450.000 mensen is een ruwe schatting, zegt de organisatie. Mensen zonder adres, onder wie dakloze mensen en mensen zonder verblijfspapieren, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

[…]

Drie jaar geleden was het percentage Nederlanders in voedselnood hetzelfde. Toen liet het Rode Kruis ook onderzoek uitvoeren. “Ondanks de maatregelen die de overheid heeft genomen, is er dus niets veranderd”, zegt Goossens. “Het is de taak van de overheid om voor een structurele oplossing te zorgen.” Eerder opende het Rode Kruis al Giro 5125 om geld in te zamelen voor de stijgende voedselnood.