Opnieuw grote zorgen over staat van Veluwe, grootschalige aanpak is nodig

Veluwe” by Frans (3Djavu.nl) is licensed under CC BY-NC 2.0

Het gaat niet goed met de Veluwe. Het natuurgebied lijdt onder stikstof en er is te weinig water. De problemen moeten worden opgelost door oplossingen te zoeken voor de hele Veluwe, en niet meer alleen voor kleine stukjes.

Verdroging, verzuring en een teveel aan stikstof zijn de voornaamste oorzaken dat het slecht gaat met de Veluwe, concludeert de Ecologische Autoriteit (EA) donderdag.

De EA beoordeelt de staat van alle beschermde natuurgebieden in Nederland en kijkt of er voldoende maatregelen worden genomen om de natuur te verbeteren.

Op de Veluwe gaat het ook slecht door bestrijdingsmiddelen, versnippering en dieren die het gebied kaal eten.

Het gaat erg slecht met onder meer de beuken-eikenbossen met hulst. Die zijn sterk verzuurd door het vele stikstof, soms zelfs twee tot drie keer zoveel dan wat planten aankunnen.

De stikstof wordt aangevoerd vanuit de lucht en door het grondwater. Omdat de grote hoeveelheid stikstof van buiten het gebied komt, moeten daar maatregelen genomen worden.

Het is al veel langer bekend dat de Veluwe lijdt onder te veel stikstof. Steeds meer heidevlinders verdwijnen en jonge mezen breken hun pootjes doordat ze te weinig kalk binnen krijgen.