Na afhaken Eneco wil Utrecht nu zelf warmtenetten gaan regelen

Vattenfall Warmte-en-koudenetten-© Graphic-van-Weijers-Waalwijk-scaled

Utrecht wil zelf warmtenetten in de stad gaan ontwikkelen en exploiteren. De gemeente wil zo meer regie op het aardgasvrij maken van wijken. Eneco haakte begin april nog af bij de ontwikkeling van een warmtenet in de wijk Overvecht.

In de afgelopen maanden was er veel onrust over de kosten van warmtenetten. Woningcorporaties en energiebedrijven als Eneco en Vattenfall trokken zich eerder terug bij de ontwikkeling van warmtenetten in Amsterdam en Utrecht.

[…]

‘Warmtetransitie moet doorgaan’

“Verder praten met Eneco heeft geen zin”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (Energie) bij RTV Utrecht. Daarom gaat de gemeente het zelf doen. “En het is van belang dat de warmtetransitie doorgaat. Daarbij hebben we warmtenetten nodig.”

[..]

Extra geld voor publieke warmtenetten

Het demissionaire kabinet maakte eerder deze maand bekend met extra subsidies komen voor de ontwikkeling van warmtenetten. Dit geld moet uit het Klimaatfonds komen.

Hiermee wil demissionair klimaatminister Rob Jetten onder meer de aanlegkosten van warmtenetten dekken en ook de ontwikkeling rendabeler maken. Voorwaarde daarvoor is wel dat de warmtenetten in publieke handen komen. Dat zou dus in Utrecht kunnen gebeuren.