Meer euthanasie na psychisch lijden, steeds vaker uitgevoerd door eigen arts

white pillowcase
Photo by Bret Kavanaugh on Unsplash

Het aantal mensen dat euthanasie kreeg vanwege psychisch lijden is vorig jaar fors gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat melden de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE). In 2023 kregen de RTE 138 meldingen van euthanasie na psychisch lijden, een stijging van 20 procent. Steeds vaker voert de behandelend arts van de patiënt de euthanasie uit.

De toetsingscommissies beoordelen bij elke melding van euthanasie of aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen is voldaan. In totaal ontvingen ze ruim negenduizend meldingen van euthanasie, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2022.

Eerder werd euthanasie vanwege ernstig psychisch lijden vooral uitgevoerd door artsen van het Expertisecentrum Euthanasie. Dat centrum begeleidt artsen bij euthanasietrajecten van patiënten. Ook voeren ze euthanasie uit als de eigen arts dat niet wil doen.

Maar er is een verschuiving zichtbaar: psychiaters sturen hun patiënt minder vaak door naar het expertisecentrum. Vijf jaar geleden voerde het expertisecentrum nog ruim driekwart van de euthanasiegevallen bij psychisch lijden uit, afgelopen jaar was dat nog maar de helft.

Euthanesie kengetallen 2023 volgens RTE