Grote verhuurders verdienen aan te hoge servicekosten

didactics, distance-learning, professor
Photo by Elf-Moondance on Pixabay

300 euro voor de lift of honderden euro’s voor versleten gordijnen in je studio. Een aantal grote particuliere verhuurders vraagt opvallend vaak te veel of onterechte servicekosten, hoewel de Huurcommissie hen al meerdere keren terecht heeft gewezen. Dat blijkt uit onderzoek door NOS op 3.

Het gaat onder andere om Xior Student Housing, Plaza Resident Services en Change=. Zij zijn samen verantwoordelijk voor duizenden studenten- en starterswoningen in Nederland.

Servicekosten zijn kosten bovenop de kale huur die te maken moeten hebben met de woning, zoals schoonmaakkosten of werkzaamheden van de huismeester. Als een huurder het vermoeden heeft te veel servicekosten te hebben betaald, kan diegene een zaak starten bij de Huurcommissie. Die doet vervolgens een uitspraak.

Een kwart van alle klachten bij de Huurcommissie van de afgelopen vijf jaar ging over servicekosten. NOS op 3 analyseerde die 5595 zaken. In 3812 gevallen werd de huurder in het gelijk gesteld. Gemiddeld vroegen verhuurders jaarlijks 743 euro te veel aan servicekosten.