Kledingreparatie vanuit Nederland de norm maken, met hulp van vluchtelingen

Het United Repair Centre in Amsterdam-West wil met kledingreparaties de economie vergroenen. Veel werknemers zijn vluchtelingen uit landen waar kleermaker, in tegenstelling tot Nederland, geen uitstervend beroep is.

Aan de blauwe bodywarmer die Paul Kerssens (44) draagt is duidelijk te zien dat die ooit gerepareerd is; voor het herstel aan de schouder zijn rode en gele stukjes stof gebruikt. Maar de mede-oprichter van het United Repair Centre maalt niet om die zichtbaarheid, zegt hij. Integendeel. “Ik zie het als een statement.”

Dat statement laat zich samenvatten in de Engelse woorden die op dat moment boven zijn hoofd hangen. Wear it. Fix it. Repeat. De tekst staat op grote posters in de fel verlichte werkplaats van het reparatiecentrum, waar de ondernemer een rondleiding geeft. Oftewel: draag je kleding, laat die repareren, en herhaal dat.

Kerssens en zijn compagnon Thami Schweichler (38) begonnen hun reparatiecentrum bijna twee jaar geleden, in samenspraak met de gemeente Amsterdam en kledingmerk Patagonia. Niet alleen wilden ze banen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ook wilden ze de enorme kledingafvalberg verkleinen. Want maar liefst 92 miljoen ton kleding komt jaarlijks op stortplaatsen terecht, berekende de Ellen MacArthur Foundation. Dat is ongeveer elke seconde een vrachtwagen vol.

Reparatie moet geen gimmick of greenwashing zijn

Schweichler en Kerssens waren daarom van plan het repareren van kleding weer groot te maken. Dat ging in hun optiek het best met een plek waar uiteindelijk allerlei verschillende kledingmerken hun beschadigde truien en jassen heen kunnen brengen.

Een jaar na het begin groeide het reparatiecentrum al zo hard dat de ondernemers moesten verhuizen. In hun nieuwe atelier in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer werken nu 25 mensen, van twaalf nationaliteiten. Zij herstellen kleding voor elf met name outdoor-merken, die kapotte kleding in bulk terugsturen of hun klanten dat afzonderlijk laten doen.