Kamer debatteert over ‘versnipperd’ gehandicaptenbeleid: ‘Als je het niet ervaart, sta je er niet bij stil’

De Tweede Kamer kijkt woensdag naar concrete stappen om de positie van mensen met een beperking nu te verbeteren. Het kabinet neemt de tijd tot 2040.

Toegangspoortjes waar een rolstoel niet doorheen past, gezichtscans op ‘ooghoogte’, trappetjes om bij de zetels in de plenaire zaal te komen, een spreekgestoelte waar hij niet bovenuit komt, beperkte toegang tot de publieke tribune, hoogpolig tapijt. Een rondje door de Tweede Kamer met Max Gerets, een aan zijn rolstoel gebonden stagiair bij de Kamerfractie van GroenLinks-PvdA, werpt al genoeg moeilijkheden op. Niemand lijkt echt rekening te houden met mensen met een beperking.

Op de eigen fractiegang kan Gerets, de enige in het Kamergebouw werkende persoon in een rolstoel, niet naar de wc. „Dan moet ik naar Volt of de SGP”, vertelt hij in de ‘goederenlift’ – pas recent werd aan het bordje toegevoegd dat deze ook voor mensen in een rolstoel bedoeld is.

Eenmaal aangekomen bij de commissiezaal voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de rechten van mensen met een handicap wordt hem nog bijna de toegang ontzegd. Het beperkte aantal rolstoelplekken is al bezet door de sprekers. „Het is heel simpel: mij krijg je hier niet weg, dit gaat ook over mij”, is zijn reactie, waarna er plek wordt gevonden. „Veel mensen hebben dit soort dingen pas door sinds ik in de Kamer werk”, zegt Gerets. „Als je het niet ervaart, sta je er niet bij stil.”

Precies daarom organiseerde Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) op 20 maart het rondetafelgesprek over het VN-verdrag Handicap, dat de positie van mensen met een handicap moet verbeteren. Niet alleen met bestuurders van belangengroepen, maar juist met persoonlijke verhalen van mensen met diverse handicaps, van verstandelijk tot fysiek. Vooral groepen met zeer intensieve zorg worden volgens Westerveld makkelijk over het hoofd gezien, „omdat ze de politiek moeilijk weten te vinden”.

Nationale strategie

Nederland ratificeerde het VN-verdrag Handicap al in 2016. De Tweede Kamer debatteert er woensdag over. Het verdrag verplicht de staat ervoor te zorgen dat mensen met een handicap alle mensenrechten en fundamentele vrijheden kunnen uitoefenen, zonder discriminatie op basis van hun handicap. Vorig jaar werd handicap samen met seksuele gerichtheid expliciet toegevoegd aan artikel 1 van de Grondwet, het verbod op discriminatie.

[…]

Om het VN-verdrag na te leven, kwam het kabinet in februari van dit jaar met een nationale strategie. Om te zorgen dat mensen met een beperking „dezelfde mogelijkheden hebben als ieder ander om mee te doen en zich te ontwikkelen” neemt het kabinet tot 2040 de tijd. De volgende stap, het opstellen van een concrete werkagenda, laat het demissionaire kabinet aan het volgende kabinet.

[…]

,,Wij stellen een commissaris voor die coördineert tussen departementen, rijk en gemeenten, over kabinetstermijnen heen. Dat mensen kunnen meedoen in de samenleving is geen gunst of liefdadigheid, maar een mensenrecht.”