Een nieuw schandaal rond The British Museum: gestolen Ethiopische altaartabletten in collectie

British Museum, Public domain, via Wikimedia Commons

De schandalen rond The British Museum blijven zich opstapelen. Na eerder nieuws over roofkunst en diefstal is het museum dit keer in opspraak vanwege elf Ethiopische altaartabletten uit de collectie. Britse soldaten hebben de tabletten in 1868 gestolen uit Ethiopië.

Het Britse museum zou onvoldoende hebben meegewerkt aan een onderzoek van Returning Heritage, de Britse organisatie die onderzoek doet naar restitutie van geroofde kunst en erfgoed. Het museum zou namelijk relevante informatie over de tabletten hebben achtergehouden en gegevens ingrijpend hebben aangepast.The British Museum is het best bezochte museum van Groot-Brittannië en ontving vorig jaar vierenhalf miljoen bezoekers. De collectie van het museum omvat ‘minstens acht miljoen objecten’.

De altaartabletten, zogeheten tabots, zijn belangrijke kunstvoorwerpen in de Ethiopische en Eritrese orthodoxe kerk. De tabletten zijn replica’s van de ark van het verbond, een draagbare gouden heilige kist uit de Bijbel. De elf tabletten van hout en steen zijn in 1868 door Britse soldaten gestolen uit Ethiopië, wat het museum erkent. In de honderdvijftig jaar dat de tabletten nu in het bezit zijn van het museum, zijn ze nooit tentoongesteld geweest. Bovendien zijn ze zo heilig dat niemand ze in het depot mag onderzoeken.

Verzoek om nadere informatie

Ethiopië heeft al vaker verzocht om teruggave van de altaartabletten. De meest recente poging was in 2019, toen de Ethiopische cultuurminister op bezoek was in het museum. In principe houdt een Britse wet uit 1963 het afstoten van objecten door The British Museum tegen. Een van de genoemde uitzonderingen in de wet is als objecten ‘ongeschikt’ zijn om te behouden.

Returning Heritage meent dat dit hier het geval is en verzocht het museum in in augustus 2023 om nadere informatie, die volgens de organisatie sowieso openbaar toegankelijk had moeten zijn. Returning Heritage heeft inmiddels een klacht ingediend over de gebrekkige reactie van het museum op het informatieverzoek bij de Britse toezichthouder, die inmiddels een onderzoek heeft gestart.