Hulp bij schulden; schulden zorgen voor stress, geldproblemen zijn ongezond

Huis van de Wijk De Hillevliet © Openbaar Ministerie – CC0 1.0 Universal

Het zijn schulden die vaak klein beginnen, maar door alle bijkomende kosten enorm uit de hand kunnen lopen. In de Rotterdamse volkswijk Hillesluis worden vanaf deze week bewoners uitgenodigd die al lange tijd hun zorgpremie niet betalen. Samen met de rechter en de zorgverzekeraar wordt gezocht naar een oplossing.

Ze is op de fiets naar buurthuis De Hillevliet gereden en draagt vandaag haar gewone kleren. Geen toga dus. Rechter Astrid Lablans kijkt om de hoek van de ‘rechtszaal’ in de vroegere Technische School. “Ik hoor geluid op de gang”, zegt ze. Is de eerste schuldenaar van vandaag al in aantocht?

Geldproblemen zijn ongezond

Klaske de Haan van verzekeraar Achmea woont aan de andere kant van Nederland, maar wil dit moment niet missen, zegt ze. “We willen dat onze klanten gezond zijn. Schulden zorgen voor stress. Geldproblemen zijn ongezond.” In De Hillevliet, op Rotterdam-Zuid, begint zo de eerste rechtszaak, speciaal voor klanten met een oplopende betalingsachterstand. Rotterdam staat wat betreft wanbetalers voor Achmea – moederbedrijf van onder andere Zilveren Kruis – in de top 3 van Nederland.

[…]

“Het belangrijkste is dat men zich oké genoeg voelt om te komen. Mensen met financiële problemen hebben vaak enorm veel aan hun hoofd. Ik wil ze graag een oplossing geven. Al kan ik de problemen met een torenhoge huur of een laag inkomen ook niet oplossen. Ik doe wat binnen mijn vermogen ligt. En voor ons rechters is het ook helemaal niet slecht om af en toe naar buiten te gaan.”

Opgeroepen bij de wijkrechtspraak | de Rechtspraak