Door wetswijziging staan bedrijven in de rij om asielzoekers aan te nemen

map of the world, people, group, asylum
Photo by kalhh on Pixabay

Bedrijven hebben dit jaar al ruim vijftienhonderd werkvergunningen aangevraagd om asielzoekers in dienst te kunnen nemen. Dat zijn er veel meer dan in dezelfde periode in de afgelopen jaren, meldt het UWV bij de publicatie van zijn jaarverslag.

Het gaat hierbij om mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd, maar van wie nog niet duidelijk is of ze mogen blijven. Zij mochten tot voor kort maximaal 24 weken per jaar werken. Dit was vaak een belemmering voor werkgevers. Maar in november vorig jaar besliste de rechter dat deze 24 wekeneis moest verdwijnen.

En dat is meteen te zien in het aantal aanvragen. Op 19 maart stond de teller van dit jaar al op 1.550. Ter vergelijking: over het hele vorige jaar kwam het aantal uit op 2.000. En in de jaren ervoor werden slechts zo’n 600 vergunningen aangevraagd.

“Als je de cijfers van de eerste maanden doortrekt, kom je over heel dit jaar uit op zes- tot zevenduizend vergunningen”, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps, die dit als een van de oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt ziet. “Veel van deze mensen hebben talent en het is belangrijk dat we die talenten benutten.”

Camps ziet dat veel werkgevers interesse tonen. De asielzoekers gaan vooral aan de slag in de uitzendbranche, in de landbouw, in de horeca, in de detailhandel of als schoonmaker.

“De kunst is om te zoeken naar de beste match tussen de asielzoekers die in Nederland aanwezig zijn en de vacatures die we hebben. Dit omdat een groot deel van deze mensen in Nederland zal blijven”, legt Camps uit. “Het is dus van belang om ze te helpen zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Het betekent ook dat je minder arbeidsmigranten hoeft te halen.”