André Kuipers wist na ruimtereis: ‘Met deze kwetsbare aarde moeten we ‘t doen’

Expedition 31 Flight Engineer Andre Kuipers” by NASA Johnson is licensed under CC BY-NC 2.0

Twintig jaar geleden vertrok André Kuipers naar het ruimtestation ISS. Zijn ruimtereis deed hem beseffen hoe kwetsbaar de aarde is die we met elkaar delen. Samen met NU.nl blikt hij terug.

[…]

Van kinds af aan is Kuipers geïnteresseerd in ruimtevaart. Hij hoopte astronaut te worden, maar een zeker doel was dat niet. Kuipers was bang dat hij het als brildrager kon vergeten. Als arts en later in dienst van de Koninklijke Luchtmacht en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderzocht hij het menselijke evenwichtsorgaan en het effect van gewichtloosheid. In 1991 begon hij bij ESA met fysiologische experimenten.

[…]

Vergeet je daardoor weleens dat je in de ruimte bent?

“Je zweeft altijd, maar je hebt niet altijd door dat je in de ruimte bent. Af en toe kun je naar een rustige module en als je het dan donker maakt, zodat je geen reflecties in het raam hebt, kun je even naar buiten kijken om het te laten doordringen.”

Veel astronauten zijn de planeet door hun ruimtevlucht heel anders gaan bekijken. Dat komt door het zogeheten overview effect, dat ontstaat als je de aarde op grote afstand ziet. Dat uitzicht moet overweldigend zijn. Vaak beseffen ruimtevaarders dan ineens hoe kwetsbaar onze planeet eigenlijk is.

Kuipers: “Zeker als je na een lange vlucht terugkeert op de aarde en eindelijk het versgemaaide gras weer ruikt, merk je wat een klein en kwetsbaar bolletje het is. Hier moeten we het met zijn allen mee doen.”

“Wat dat betreft voel ik me echt een wereldburger die soms denkt: waar maken we ons in Nederland toch druk om, met die ruzietjes en dat politieke gedoe? We zijn allemaal astronauten op het schip dat aarde heet.”