Akkoord voor nieuwe woonwijk met duizend huizen aan het water, maar er blijven zorgen

Emvee, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hieronder enkele impressies van Little-C, zie ook Little-C

In 2026 moeten de eerste Rotterdammers er wonen; een nieuwe wijk langs het water op de plek waar vroeger de Blue Band-fabriek stond. De Rotterdamse gemeenteraad is akkoord met de plannen voor duizend nieuwe woningen, maar toch zijn er zorgen. Over het gebrek aan sociale woningen én aan parkeerplekken in de autoluwe wijk.

[…]

Een ander heikel punt is het aantal sociale woningen: honderd stuks, 10 procent van het totaal. De gemeente heeft momenteel als doelstelling bij nieuwe projecten minstens 20 procent sociale woningen te realiseren, maar dat geldt dus niet voor De Kaai. Volgens wethouder Zeegers is dat niet nodig omdat de omliggende wijk Feijenoord voor ‘negentig procent bestaat uit sociale woningbouw’. ,,In Zestienhoven gaan we juist meer sociaal bouwen dan 20 procent, omdat daar in de buurt weinig sociale woningen zijn.’’

‘Feijenoorders schieten er niets mee op’

Verder stelde ze dat de helft van de woningen in De Kaai zal bestaan uit het ‘middensegment’, met een huur tussen 850 en 1100 euro. Omdat mogelijk te maken is een subsidie van 7 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Co Engberts van de PvdA noemde het ‘de verdere afbraak van de sociale woningvoorraad van Rotterdam’. ,,Feijenoorders schieten hier niets mee op. Ze kunnen deze woningen niet betalen. Zelfs als ze twee keer zoveel gaan verdienen, blijven ze aangewezen op sociale woningen.’’

Zeegers was vooral enthousiast over het plan, wat een grotere versie van de wijk Little C belooft te worden. ,,Dit wordt een fantastische plek om te wonen, een locatie met cultureel erfgoed dat wordt vergroend en toegankelijk gemaakt.’’ Ondanks de zorgen ging een ruime meerderheid akkoord met het masterplan.