WEEK ZONDER VLEES: Zij schrapten vlees en zuivel uit hun dieet: ‘We kunnen prima overleven’

WHat would you do with $30 bucks? This from my main store Mercado Fresco, A whole week of veggies so apart from one meal at Christmas we are going to eat vegetarian till the new year.” by atlnav is licensed under CC BY-ND 2.0

Volgende week is het weer de ‘Week zonder Vlees en Zuivel’, waarin mensen worden aangespoord om een week geen vlees en zuivel te eten. Denise, Daphne en Anouk zijn al eerder begonnen met een plantaardig dieet. Waarom maakten ze die keuze, en wat zijn hun ervaringen?

“Op mijn werk werd ik als een soort exoot gezien”

Daphne Blankestijn (55) was al sinds haar jeugd vegetariër en leeft sinds vijf jaar volledig plantaardig.

“Mijn moeder was altijd van de gezonde voeding. Ze ging speciaal naar een biologisch bakkertje om natuurbrood te halen. Superlekker vond ik dat als kind. We gingen steeds vaker vegetarisch eten, tot we op een gegeven moment helemaal geen vlees meer aten. Ik vond dat toen vanzelfsprekend; ik had al het besef dat het gek was om dieren te eten, terwijl ik die juist zo lief en leuk vond. 

[…]

Bitter Melon with Vegetarian Chicken and Oyster Mushroom” by Taekwonweirdo is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

“Ik ben in één keer met alles gestopt”

Denise Roodbeen (34) eet nu twee maanden plantaardig, vooral voor haar gezondheid.

“Sinds begin dit jaar laat ik vlees en zuivel staan. De Netflix-documentaire You Are What You Eat vormde de aanzet. Daarin doen eeneiige tweelingen mee aan een experiment waarbij de één een plantaardig dieet volgt en de ander een omnivoor dieet. De uitkomsten daarvan – degenen die het plantaardige dieet volgden blijken er na acht weken lichamelijk beter aan toe dan de vleeseters – zetten me dusdanig aan het denken, dat ik besloot het eens te gaan proberen. 

[…]

Vegetarian food” by nahid-v is licensed under CC BY 2.0

“Toen ik kanker had, ben ik meer plantaardig gaan eten”

Anouk Bleekemolen (45) eet sinds vijf jaar volledig plantaardig.

“Als kind was ik al niet zo’n vleeseter. Ik hield niet van het mondgevoel als er bijvoorbeeld nog stukjes vet aan zaten en vond het idee dat het een dood dier was ook niet prettig. Ik was toen al hartstikke gek op dieren. Maar geen vlees eten was bij ons thuis geen optie. Het moest, want het was gezond. Wel had ik uitonderhandeld dat ik geen paardenworst hoefde te eten.

Dit zegt het Voedingscentrum

Als je meer plantaardig en minder dierlijk voedsel eet, dan is dat positief voor je gezondheid en het milieu. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Maar als je veganistisch eet, mis je wel weer andere dingen: zo verlaagt vis het risico op fatale hartziekten en hangt zuivel samen met een lager risico op diabetes en darmkanker.

Een vegetarisch of veganistisch eetpatroon is niet automatisch het meest gezond of duurzaam. Wie veganistisch wil eten, moet erop letten dat hij voldoende eiwit, ijzer, calcium, jodium, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Die komen veel voor in dierlijke producten. Omdat vitamine B12 van nature alléén voorkomt in dierlijke producten, adviseert het Voedingscentrum veganisten om een B12-supplement te gebruiken, of producten die zijn verrijkt met deze vitamine.

Ook goed om te weten: als veganist heb je 30 procent meer eiwit nodig dan mensen die vlees eten, omdat plantaardige eiwitten minder efficiënt worden opgenomen door het lichaam.

Bron: Voedingscentrum. Hier vind je ook een uitgebreid overzicht van gezonde veganistische voedingsmiddelen.