Kwetsbare ouderen dreigen onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen

Jack” by Frédéric Poirot is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Het aantal thuiswonende ouderen dat intensieve zorg nodig heeft zal de komende 25 jaar bijna verdubbelen. Maar door een gebrek aan zorgpersoneel én een naderend tekort aan verpleeghuisplekken dreigt een groeiende groep kwetsbaren onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen.

Dat blijkt zaterdag uit nieuw onderzoek van Argos en Follow the Money.

In 2040 is het aantal ouderen dat thuis intensief verzorgd moet worden naar schatting opgelopen tot 145.000. Ouderen zolang mogelijk thuis houden is een streven van de overheid. Op die manier kan op zorgkosten worden bespaard.

Maar door een tekort aan zorgpersoneel krijgen steeds meer kwetsbare ouderen thuis niet langer voldoende zorg, terwijl deze groep daar wettelijk recht op heeft.

En doordat er onvoldoende zorgwoningen voor ouderen en plekken in verpleeghuizen zijn, dreigen veel ouderen onverantwoord lang thuis te moeten blijven wonen. Dat treft volgens Argos en Follow the Money vooral ouderen zonder veel sociale contacten en ouderen met een kleine beurs. Die hebben vaak geen lijntjes met mantelzorgers, buren of eventueel vrijwilligers.